Inflatie in Polen bereikt hoogste punt in twee decennia

Lukasz Radziejewski / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 08 december 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Saoedi-Arabië: Frankrijk heeft verkeerde man gearresteerd voor moord Khashoggi

» Chili kent gelijke rechten toe aan homohuwelijk

Poolse inflatiecijfer stijgt al vijf maanden lang

De inflatie in Polen bereikte in november 7,7 procent op jaarbasis. Het is de vijfde opeenvolgende maandelijkse stijging en het hoogste cijfer in meer dan twee decennia. De inflatie in Polen is de afgelopen twee jaar consequent een van de hoogste in de EU geweest en wordt met name gedreven door stijgende energie- en voedselprijzen, schrijft Notes from Poland.

De voorlopige berekening die dinsdag werd gepubliceerd door GUS, het Poolse statistiekbureau, ligt boven de voorspelde 7,4 procent.

De inflatie in november van 6,8 procent was 1,3 procentpunt hoger dan in oktober. Het is ook het hoogste cijfer sinds december 2000, toen de inflatie 8,5 procent bereikte. De energieprijzen stegen in november met 13,4 procent op jaarbasis en met 2,7 procent sinds oktober, grotendeels als gevolg van stijgende stookkosten. De brandstofprijzen stegen met 36,6 procent ten opzichte van november vorig jaar en met 2,2 procent ten opzichte van vorige maand. De effecten worden veroorzaakt door de wereldwijd stijgende olieprijzen en door de zwakke munt van Polen.

Lees ook:

Recent verschenen