Inkt als ereteken

The Guardian

| Londen | Amrit Dhillon | 16 april 2019

De verkiezingen in India vormen de grootste democratische exercitie ter wereld. Logistiek gezien betekent dit een wekenlange operatie, die begint met inkt. Speciale inkt met een geheime formule. ‘Slechts twee chemici weten waar 
die wordt bewaard.’

Het is een welbekend beeld bij iedere Indiase parlementsverkiezing: kiezers die bij het verlaten van het stembureau fier een wijsvinger met inktvlek in de lucht steken, bijna als ereteken van hun deelname aan ’s werelds grootste democratische exercitie. Vanwege de enorme omvang van het land zijn de verkiezingen, die op 11 april van start gingen, verspreid over verschillende stemdagen in een tijdspanne van zes weken, om de grofweg 900 miljoen stemgerechtigden de kans te geven hun stem uit te brengen. De kiescommissie is wekenlang in touw geweest om deze gigantische logistieke operatie in goede banen te leiden. Al tientallen jaren staat als eerste op de agenda de bestelling van enorme hoeveelheden van een speciaal soort inkt bij een klein bedrijf in Mysore, in zuidelijk India. 
De watervaste inkt, een essentieel onderdeel van het Indiase democratische proces, wordt na het stemmen met een kwast of stokje op de nagel en nagelriem van de linkerwijsvinger van de kiezer aangebracht en blijft wekenlang zitten, om verkiezingsfraude en dubbel stemmen tegen te gaan.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid