• Daraj
  • Reader
  • Iraakse sjiieten keren zich tegen hun pro-Iraanse leider

Iraakse sjiieten keren zich tegen hun pro-Iraanse leider

Daraj | 05 februari 2020

De sjiitische leider Muqtada al-Sadr riep zijn volgelingen op om de protesten tegen de Iraakse regering te staken en zich te keren tegen de Amerikaanse aanwezigheid. Maar zijn oproep vond geen gehoor.

De Iraakse sjiieten hebben Muqtada al-Sadr teleurgesteld. Terwijl hij had opgeroepen tot een ‘miljoenendemonstatie’ in Bagdad op vrijdag 24 januari tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak, gingen er de volgende dag veel meer betogers de straat op in Bagdad, Basra, Nasiriya, Najaf en Karbala om opnieuw te protesteren tegen de corruptie van de politieke klasse [en tegen de invloed van Iran op hun land]. En tegelijk met die acties verscheen op de sociale netwerken een stroom aan kritiek op de plotselinge pro-Iraanse houding van Al-Sadr.

Kennelijk heeft deze sjiitische leider niet voorzien dat zijn achterban niet bereid was om hem in zijn toenadering tot Teheran te volgen, juist op het moment dat de Irakezen massaal tegen de Iraanse bemoeienis demonstreerden.

Demonstranten op het Tahrir-plein in Bagdad, 28 januari 2020. De sjiitische leider Muqtada al-Sadr riep zijn volgelingen op om te protesteren tegen Amerika, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. © Khalil Dawood /HH
Demonstranten op het Tahrir-plein in Bagdad, 28 januari 2020. De sjiitische leider Muqtada al-Sadr riep zijn volgelingen op om te protesteren tegen Amerika, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. © Khalil Dawood /HH

Terwijl zijn politieke aanhangers tot dan toe met de protestacties hadden meegedaan en zelfs hadden deelgenomen aan de verdediging van de demonstranten met behulp van de zogenaamde ‘blauwhelmen’, heeft hij opeens besloten zijn activisten terug te trekken van het Tahrir-plein, het middelpunt van de acties in Bagdad, en hen naar de wijk Jadriya te sturen [voor hun eigen, pro-sadristische betogingen]. Zo verspeelt hij het krediet dat hij bij de bevolking had opgebouwd.

Je zou dan ook kunnen zeggen dat hij bezig is een ‘Libanese vergissing’ te begaan. In Libanon had op 8 maart 2005 [na de moord op premier Rafik Hariri, die door Hezbollah zou zijn gepleegd] de sjiitische Hezbollah-leider Hassan Nasrallah een ‘miljoenendemonstratie’ willen organiseren om te laten zien dat hij meer mensen op de been kon brengen dan zijn politieke tegenstanders [de anti-Syrië-activisten].

Hij faalde, net als Al-Sadr nu. Maar Nasrallah wist toen tenminste nog zijn aanhangers te behouden, terwijl zijn Irakese tegenhanger Al-Sadr juist hier, in het hart van zijn socioreligieuze milieu, volgelingen verliest. Want de meeste demonstranten op het Tahrir-plein zijn zogenaamde ‘sadristen’. [De meeste anti-Iran demonstranten zijn sjiieten, en dus van dezelfde religieuze groep als de Iraniërs.]

Op social media verscheen een stroom aan kritiek op zijn pro-Iraanse houding

Het is vreemd dat Al-Sadr niet heeft aangevoeld hoe groot de aversie van de Irakese sjiieten tegenover Iran de afgelopen jaren is geworden. Waarom heeft hij positief gereageerd op het voorstel van Teheran dat hij de belangrijkste vertegenwoordiger van de Iraanse invloed in Irak zou worden? Hoe valt te verklaren dat hij opnieuw naar Qom [de ‘hoofdstad’ van de sjiitische geestelijkheid in Iran] is gegaan?

Na de aanval op de Iraanse generaal Qassem Soleimani en op het hoofd van de sjiitische militie, Abu Mahdi al-Muhandis, die op 3 januari bij het vliegveld van Bagdad werden gedood door een Amerikaanse raket, is Al-Sadr opnieuw naar de heilige stad van de sjiieten gereisd, voor een enigszins vreemde ontmoeting. De bedoeling was daar andere Iraakse sjiitische leiders te ontmoeten om met hen overeenstemming te bereiken over de organisatie van hun verzet tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid.

Het schijnt dat Hassan Nasrallah aan Teheran heeft voorgesteld om Al-Sadr de rol van vertegenwoordiger van de Iraanse belangen in Irak toe te vertrouwen. Als dat gerucht waar blijkt te zijn, zou het ons idee over een ‘Libanese vergissing’ versterken. Want de Hezbollah-leider heeft al eerder laten zien dat hij ernaast kan zitten met zijn analyses.

Daraj
Libanon | website | daraj.com

Daraj is een in november 2017 gelanceerde pan-Arabische nieuwssite met grootse ambities. Met de tagline ‘Het derde verhaal’ zet het medium zich af tegen het zwart-witdenken in Arabische media.

Dit artikel van verscheen eerder in Daraj.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.