• Jahan-E Sanat
  • Cultuur
  • Iran heeft een alcoholprobleem

Iran heeft een alcoholprobleem

Jahan-E Sanat | Teheran | 22 juni 2016

De sharia verbiedt de consumptie van alcoholhoudende dranken, maar vooral onder Iraanse jongeren stijgt het drankgebruik sterk.

Als je door de straten van Teheran loopt, stuit je op heel wat ontwenningsklinieken die ook alcoholisme behandelen. Je hoeft maar door de parken van de stad te wandelen om te zien hoeveel alcohol er in het openbaar wordt gedronken. We hebben er met veel mensen in onze omgeving over gesproken en ze geven openlijk toe dat ze alcohol gebruiken. Drugsverslaving blijft een maatschappelijk taboe, maar drankgebruik komt zeer veel voor en lijkt niemand te choqueren. Ook lijkt de leeftijd van de gebruikers te dalen.

De eerste Iraanse ontwenningsklinieken voor de behandeling van alcoholvergiftiging waren privéklinieken. Maar door de alarmerende statistieken over de stijging van het drankgebruik heeft de eerste ontwenningskliniek van de overheid, met vergunning van het ministerie van Volksgezondheid en verbonden aan de medische faculteit van de universiteit van Teheran, in 2014 haar deuren geopend. Volgens de directeur van deze kliniek, psychiater Mohammad Reza Sargolzaei, is het drankgebruik in Iran sterk gestegen, hoewel het minder wijdverbreid is dan in Frankrijk, waar het deel uitmaakt van de cultuur en de traditie. In Iran wordt alcoholconsumptie in principe verboden door de sharia (islamitische wet).

In 60 tot 70 procent van de gevallen voegen de Iraanse alcoholproducenten farmaceutische producten toe aan de drank

Het enige cijfer over het aantal gebruikers dat bekend is gemaakt is afkomstig van het Iraanse medisch-juridisch instituut, dat aangeeft dat 1 procent van de Iraniërs (op een bevolking van 80 miljoen) aan alcoholverslaving lijdt of overmatig drinkt. Dat cijfer is uitsluitend gebaseerd op het aantal doden en gevallen van alcoholvergiftiging en lijkt ver bezijden de waarheid. De consumptie van alcoholhoudende drank is trouwens ook een economische factor geworden. Deze bloeiende handel zorgt voor een omzet van 658 miljard tomans [164 miljard euro]. Er zouden in Iran drieëntwintig [illegale] ‘fabrieken’ staan die alcohol produceren.

De drank heeft soms dodelijke gevolgen. In 2013 zijn in de zuidwestelijk gelegen stad Rafsanjan twaalf mensen omgekomen en werden alle IC-afdelingen van de ziekenhuizen overstelpt met patiënten die alcohol hadden gedronken waarmee geknoeid was. In 2015 zijn er drie ernstige verkeersongelukken veroorzaakt, in Teheran en Isfahan, door dronken chauffeurs.

Veel drank wordt door Iraakse Koerden naar Iran gesmokkeld. De foto toont een smokkelaarschuilplaats in de grensstad Bashmakh. – © Sebastian Meyer / HH
Veel drank wordt door Iraakse Koerden naar Iran gesmokkeld. De foto toont een smokkelaarschuilplaats in de grensstad Bashmakh. – © Sebastian Meyer / HH

Een ander probleem in dit verband: terwijl het alcoholpercentage in het buitenland vaak zwak is en op de fles wordt vermeld, is het alcoholgehalte in Iran nooit bekend. Ernstiger nog: in 60 tot 70 procent van de gevallen voegen de Iraanse alcoholproducenten farmaceutische middelen toe aan de drank, zoals methadon, tramadol en diazepam [pijnstillers die volgens de bijsluiter niet met alcohol mag worden ingenomen].

Onlangs is een meisje van zes vermoord door een jongen van zeventien. Uit het onderzoek bleek dat de dader al vanaf zijn twaalfde alcohol en tramadol gebruikte. Het ontkennen van het drankgebruik of de ernst ervan bagatelliseren zal het probleem niet oplossen. Wordt het niet tijd dat we ons bewust worden van wat er gaande is in de Iraanse samenleving en dat we eindelijk eens op zoek gaan naar een oplossing?

Vertaler: Dirk Zijlstra

CONTEXT: 99 zweepslagen

Vijfendertig jongens en meisjes die zijn gearresteerd op een gemengd feestje in Qazvin (in het noordwesten van Iran) zijn allen veroordeeld tot 99 zweepslagen. Volgens de site van Radio Zamaneh werd dit nieuws op 26 mei jl. bekendgemaakt door de openbaar aanklager van de stad, Sadegh Niaraki, die aangaf dat de jonge studenten op geen enkele manier verwanten van elkaar waren (noch door huwelijk, noch door bloedbanden) en dat ze ‘halfnaakt’ waren en aan het ‘feesten’ waren, aan het ‘dansen’ en ‘alcohol gebruikten’. De Iraanse justitie wil zo degenen die ‘de normen overschrijden’ en die ‘de islamitische ruimte in de stad en in de samenleving aantasten’ een lesje leren, aldus het communiqué van de openbaar aanklager van Qazvin.

Jahan-e Sanat
Iran | dagblad | oplage onbekend

‘De wereld van de industrie’, een hervormingsgezind dagblad dat is opgericht in 2003, brengt verslag uit over de jongste ontwikkelingen in de Iraanse economie. Dat is des te belangrijker omdat er in het Iraanse perslandschap slechts een secundaire rol is weggelegd voor de economie.

Dit artikel van verscheen eerder in Jahan-E Sanat.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.