Iran is bang voor ‘vrouwelijk en meisjesachtig’ gedrag

Al Monitor

| Washington D.C. | Marc Saghie | 07 oktober 2015

De historische afspraken die over het nucleaire programma van Iran zijn gemaakt, zijn goed voor de liberalisering van de economie, maar verruimen de mogelijkheden voor vrouwen helaas niet.

Op 18 september hield het ministerie van Onderwijs zijn landelijke examen voor nieuwe sollicitanten. 178.000 kandidaten deden mee. Van tevoren werd bekendgemaakt dat vrouwelijke deelnemers, ongeacht hoe hoog ze scoren, slechts 10 procent zullen uitmaken van het aantal mensen dat een baan krijgt. Van de 3703 banen in het onderwijs die er te vergeven zijn, zullen 630 naar vrouwen gaan. Vrouwelijke deelnemers in de Iraanse hoofdstad worden misschien wel het hardst door dit beleid getroffen; van de 190 nieuwe werknemers die bij het ministerie van Onderwijs komen te werken, mogen er maar zes vrouw zijn.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid