Is het recept van Monsanto uitgewerkt?

The Wall Street Journal

| New York | Jacob Bunge | 14 oktober 2016

De overname van biotechbedrijf Monsanto door Bayer komt niet uit de lucht vallen, schrijft The Wall Street Journal. Het concern verdiende jarenlang goudgeld met genetisch gemodificeerde zaden, maar de laatste tijd staan de opbrengsten onder druk.

Achter de golf van multimiljardendeals in de agro-industrie gaat een verandering in de Amerikaanse landbouw schuil. De dominantie van genetisch gemanipuleerde gewassen komt ter discussie te staan. Sinds genetisch gemodificeerde zaden twintig jaar geleden hun intrede deden op Amerikaanse boerderijen, hebben ze dezelfde status gekregen als de mobiele telefoon: multifunctioneel en overal aanwezig. Wetenschappers voegden genen toe om gewassen weerbaar te maken tegen insecten, om ze te laten overleven op minder water en te midden van krachtige herbiciden, en om ze oliën te laten leveren met minder verzadigde vetzuren, waardoor de eigen brouwsels van de boeren niet meer nodig waren. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw [USDA] schat dat dit jaar 94 procent van het soja-areaal en 92 procent van het maisareaal beplant is met biotechvariëteiten.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid