Islamitische Staat als mentale staat

Le Monde

| Parijs | Yann Moix | 23 augustus 2016

Volgens de Franse schrijver Yann Moix maakt het weinig uit of Islamitische Staat zijn grondgebied in Irak en Syrië verliest. In een wereld waarin de grens tussen virtueel en reëel is afgeschaft, is IS een gemoedstoestand geworden.

In de kranten treffen we een stortvloed van analyses aan op het gebied van terroristische aanslagen. Dat is legitiem: iedereen wil zijn standpunt kwijt over de oorzaken en de gevolgen van wat er in Frankrijk gebeurt. Niemand heeft gelijk, niemand heeft ongelijk. Het gaat er in de eerste plaats om vorm te geven aan iets wat eigenlijk geen vorm kent. Iedereen in dit land van cultuur, deze natie van intellectuelen, probeert elke keer als er een aanslag plaatsvindt op zijn grondgebied wanhopig zijn scherpzinnige, goed geïnformeerde, intelligente kijk op de chaos te leveren. Dat is ontroerend, dat is achtenswaardig, dat is wat Frankrijk zo’n mooi land maakt.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid