Israël vreest arrestatiebevel Internationaal Strafhof tegen Netanyahu

The Times of Israel

| Jeruzalem | Boris van der Spek | 29 april 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Rusland boekt steeds meer overwinningen in Oekraïne

» Burkina Faso wijst tal van internationale media de deur

Vanwege de oorlog zou het ICC arrestatiebevelen voorbereiden

Israëlische ambtenaren zijn bang dat het Internationaal Strafhof zich voorbereidt om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen onder meer president Benjamin Netanyahu, vanwege oorlogsmisdaden in Gaza. Dat schrijft The Times of Israel. Naar verwachting zal Israël kunnen worden beschuldigd van het verhinderen van de levering van humanitaire hulp aan de Gaza en het gebruik van buitensporig geweld bij het offensief in Gaza na de aanvallen van Hamas van 7 oktober.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Anonieme Israëlische ambtenaren zouden, samen met de VS, al begonnen zijn met een lobby om te zorgen dat zowel Netanyahu als andere ministers niet op de lijst gezet worden. De rechtbank heeft tot dusver niet gereageerd, maar men verwacht komende week meer duidelijkheid te krijgen.

Israël zou het eerste westerse land ooit worden waartegen arrestatiebevelen worden uitgevaardigd. Dat zou betekenen dat alle landen die zijn aangesloten bij het strafhof Netanyahu zouden moeten arresteren als hij zich op hun grondgebied bevindt. Karim Khan, de hoofdaanklager van het ICC, heeft eerder bevestigd dat zijn team oorlogsmisdaden in Gaza onderzoekt.

Recent verschenen