Italië: Fraude op universiteit voor buitenlanders

© Francesco Gasparetti / Flickr / CC

360 Magazine

| Amsterdam | 26 november 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Nieuwe voorzitter Interpol wordt beschuldigd van marteling

» Meer dan vijftig doden bij brand in een Siberische kolenmijn

Fraude kwam aan het licht na schijnexamen van Luis Suárez

De Guardia di Finanza, de Italiaanse fiscale opsporingsdienst, heeft een nieuw onderzoek geopend naar vermeende corruptie aan de Università per stranieri di Perugia, een universiteit die zich specifiek op buitenlanders richt, bericht persbureau ANSA. De nieuwe zaak komt voort uit onderzoek naar het schijnexamen Italiaans dat voetballer Luis Suárez vorig jaar aflegde.

De Guardia di Finanza deed daar onderzoek naar. Suárez moest het Italiaanse staatsburgerschap verkrijgen om zich aan te kunnen sluiten bij voetbalclub Juventus uit Turijn, die te veel buitenlandse spelers in dienst had. Het taalexamen was daarvoor benodigd, maar het bleek dat hij de antwoorden vooraf had gekregen. De examinator die de toets afnam, pleitte in februari schuldig aan fraude en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Suárez vertrok daarop van Barcelona naar Atlético Madrid.

Het nieuwe onderzoek betreft vermeende onregelmatigheden bij de werving van universitaire onderzoekers en docenten. Het huidige management van de universiteit is geen onderwerp van het onderzoek.

Recent verschenen