Ivan Krastev: ‘De "samenzwering" van Smolensk sluit aan bij het zelfbeeld van de Polen’

Foreign Policy

| Washington D.C. | Ivan Krastev | 13 januari 2016

Vijf jaar geleden vonden de president van Polen en 95 anderen de dood bij een vliegtuigcrash in Rusland. Volgens de nieuwe Poolse leiders was het geen ongeluk, dus werd de zaak toegedekt. Die theorie vormt de basis van hun huidige succes en beleid, schrijft Oost-Europaspecialist Ivan Krastev.

Keuze uit het archief

Afgelopen zondag werden in Polen parlementsverkiezingen gehouden. Hoewel de regeringspartij PiS (Recht en Gerechtigheid) het hoogste absolute aantal stemmen heeft gehaald, waren het de oppositiepartijen die met 53 procent van de stemmen samen een meerderheid behaalden.
In dit artikel van Foreign Policy uit 2016 laat Oost-Europakenner Ivan Krastev zien hoe het komt dat PiS jarenlang zo’n grote aanhang had (en nog heeft) onder de Poolse bevolking. Op een doortastende wijze legt hij uit hoe de theorie dat de vliegramp bij Smolensk in 2010 geen ongeluk was, maar een moordaanslag door Rusland, PiS heeft geholpen om zijn macht te consolideren en jarenlang zo populair te blijven. ‘De “samenzwering” van Smolensk is een quasi-ideologie geworden voor Recht en Gerechtigheid’, zo stelt hij.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid