Ivoorsnavelspecht en 22 andere diersoorten uitgestorven

© Haven Daley / AP Photo

360 Magazine

| Amsterdam | 15 oktober 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Georgië: Tienduizenden mensen op straat voor ex-president Saakashvili

» Zuid-Italië telt net zo veel langdurige werklozen als heel Duitsland

Ivoorsnavelspecht en 22 andere diersoorten uitgestorven

De US Fish and Wildlife Service maakte eind september bekend dat drieëntwintig soorten vogels en vissen zijn uitgestorven door vernietiging van hun habitat en door verwoestingen als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Misschien wel de meest bekende van de nieuw uitgestorven soorten is de grote ivoorsnavelspecht, een opvallende vogel die inheems was in het zuidoosten van de Verenigde Staten, maar die sinds 1944 niet meer officieel is waargenomen, schrijft Deutsche Welle.

Wetenschappers waarschuwen dat we op de rand staan van een catastrofale uitstervingsgolf

Van de drieëntwintig soorten werd gedacht dat ze een kans hadden om te overleven door ze op de lijst van bedreigde diersoorten te zetten, maar vervuiling, houtkap, stroperij en invasieve soorten werden hen fataal.

De groep van drieëntwintig wordt nu bij zo’n negenhonderd andere soorten gevoegd waarvan vaststaat dat ze in de hele wereld zijn uitgestorven. Wetenschappers waarschuwen dat we op de rand staan van een catastrofale uitstervingsgolf als de opwarming van de aarde niet wordt beperkt tot anderhalve graad.

Lees ook:

Recent verschenen