Japan: kort alarm voor Hokkaido na lancering Noord-Koreaanse raket

© Lee Jin-man / AP Photo

360 Magazine

| Amsterdam | 13 april 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Trump klaagt zijn voormalige advocaat aan en eist 500 miljoen dollar

» Macron blijft bij controversiële uitspraken over Taiwan

Raket heeft Japans grondgebied niet geraakt

Noord-Korea heeft donderdagochtend naar verluidt een ballistische langeafstandsraket afgevuurd in de richting van de Japanse Zee. Japan zag zich daardoor genoodzaakt een ‘zeldzaam alarm’ af te geven waarmee de inwoners van het eiland Hokkaido werden verzocht ‘onmiddellijk te schuilen’, meldt The Japan Times. Het alarm werd na twintig minuten weer ingetrokken.

Japan heeft een uitgebreid waarschuwingssysteem voor uitzonderlijke noodsituaties: J-Alert. Waarschuwingen worden automatisch via satellieten en administratieve radionetwerken naar gemeenten gestuurd en vervolgens via sirenes en gemeenschappelijke FM-radio’s uitgezonden. Smartphonegebruikers krijgen ook waarschuwingen via telefoonmaatschappijen.

Het Zuid-Koreaanse leger verklaarde dat het Noorden mogelijk een test heeft uitgevoerd van een nieuw wapensysteem

De raket ‘viel niet op Japans grondgebied’, zei premier Fumio Kishida. De Japanse minister van Defensie Yasukazu Hamada zei op een persconferentie in de ochtend dat het waarschijnlijk om een intercontinentale ballistische raket ging. Het Zuid-Koreaanse leger verklaarde dat het Noorden mogelijk een test van een nieuw wapensysteem heeft uitgevoerd. Volgens de Zuid-Koreanen vond de lancering plaats in de buurt van Pyongyang en heeft de raket een afstand van ongeveer 1000 kilometer afgelegd alvorens in zee te storten.

Lees ook:

https://www.360magazine.nl/wat-wil-kim-nu-echt/
Recent verschenen