Jonge Eritreeërs ontvluchten tucht en mishandeling

Mail & Guardian

| Johannesburg | Simon Allison | 18 september 2019

Onder het mom van het bevorderen van gelijkheid, harmonie en sociale cohesie moet iedere scholier in Eritrea verplicht het laatste schooljaar doorbrengen op een tuchtschool. Oud-leerlingen doen een boekje open over systematische mishandeling, marteling en onderdrukking.

Iedereen die opgroeit in Eritrea moet volgens de wet verplicht het laatste middelbareschooljaar doorbrengen op de Warsai Yikealo Secondary School and Vocational Training Centre – ongeacht waar ze vandaan komen of op welke school ze daarvoor zaten. De school staat midden in het militaire kamp Sawa en de leerlingen weten niet of ze erna ooit nog terug zullen keren naar het gewone leven. Dit beleid is volgens de
Eritrese regering – geleid door president Isaias Afewerki sinds het land zich in 1991 afscheidde van Ethiopië – bedoeld om gelijkheid te bevorderen en iedereen dezelfde kans te geven toegang tot de universiteit te krijgen. Verder moet dit jaar de ‘harmonie en sociale cohesie’ binnen elke nieuwe generatie bevorderen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid