Klimaatzaak: jonge Portugezen dagen 32 Europese landen voor de rechter

Pedro Sarmento Costa / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 15 augustus 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van deze week:

» Mali: 42 soldaten komen om bij jihadistische aanval

» Burgermanifest waarschuwt dat Braziliaanse democratie ‘enorm gevaar’ loopt

Klimaatcrisis is inbreuk op het recht op leven, aldus eisers

‘“Het is een mensenrechtenkwestie”’: jongeren brengen de klimaatcrisis in Portugal naar de rechter’, kopt The Guardian. De Portugese Cláudia Agostinho (23) en haar familieleden zagen met lede ogen aan hoe Portugal de laatste jaren steeds vaker getroffen wordt door extreme hitte, droogte en bosbranden, terwijl de nationale regeringen van Europese landen te weinig doen om de klimaatcrisis aan te pakken. Ze besloten naar het Europese Hof van de Rechten van de Mens te stappen.

De zes jonge Portugese eisers stellen dat de klimaatcrisis inbreuk maakt op hun recht op leven, hun recht op eerbiediging van hun privé- en gezinsleven en hun recht om niet te worden gediscrimineerd, schrijft het Britse dagblad. Ze brengen hun zaak aanhangig tegen de regeringen van Oostenrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Duitsland, Griekenland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Kroatië, Hongarije, Ierland, Italië, Litouwen, Luxemburg, Letland, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, het VK en Turkije.

Volgens de groep zijn de bosbranden in Portugal een direct gevolg van de opwarming van de aarde

Als ze slagen in de rechtbank, zouden de regeringen wettelijk verplicht zijn om hun uitstoot sneller te verminderen, maar ook om hun overzeese bijdragen aan de klimaatcrisis in te perken, waaronder de wereldwijde uitstoot van hun multinationale ondernemingen, aldus The Guardian.

De groep zal tegenover de rechters aanvoeren dat de bosbranden die zich sinds 2017 elk jaar in Portugal hebben voorgedaan, een direct gevolg zijn van de opwarming van de aarde. Ze stellen dat deze branden een risico voor hun gezondheid vormen en dat zij daardoor al verstoorde slaappatronen, allergieën en ademhalingsproblemen hebben ondervonden, die door het warme worden verergerd. Twee van de eisers benadrukken dat de verstoring van het klimaat zeer krachtige stormen veroorzaakt in de winter en stellen dat hun huis, dat dicht bij de zee in Lissabon is gelegen, gevaar loopt door stormen te worden beschadigd.

Lees ook:Recent verschenen