Kroonprins MBS moderniseert Saoedi-Arabië met harde hand

© SPA / AFP

Le Monde

| Parijs | Benjamin Barthe | 14 juli 2023

Met een combinatie van uiterst autoritair optreden en drastisch moderniseren heeft kroonprins Mohammed bin Salman het ‘dewahabiseringsproces’ van Saoedi-Arabië in gang gezet. Te oordelen naar het succes van de hervormingen is de bevolking, die voor twee derde uit mensen van onder de vijfendertig bestaat, rijp voor deze revolutie.

Het nieuwste stedelijke megaproject van Mohammed bin Salman, bijgenaamd MBS, de kroonprins van Saoedi-Arabië: de Mukaab, een gigantisch bouwwerk in de vorm van een kubus met een hoogte, breedte en diepte van vierhonderd meter, moet het icoon van Riyad worden. Een soort Saoedische Eiffeltoren of Big Ben, maar dan in XXL-formaat, met een grondoppervlakte van twee miljoen vierkante meter, die plaats moet bieden aan een armada van hotels, winkelcentra en zelfs een immersief theater. Volgens berekeningen van de Amerikaanse pers belooft de mastodont twintig keer zo groot te worden als het Empire State Building.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid