Kunsthaus Zürich heeft twee verdwenen schilderijen weer terug

Soldaten in het kamp van Robert van den Hoecke. – © Kunsthaus Zürich

Blick

| Zürich | Maud Wiersma | 28 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Veiligheidsraad houdt spoedzitting om aanval op tentenkamp in Rafah

» Tornado’s eisen minstens 22 levens in Verenigde Staten

De werken waren begin 2023 op mysterieuze wijze verdwenen

Twee zeventiende-eeuwse schilderijen – een militaire scène van Robert van den Hoecke en een stilleven van Dirck de Bray – zijn weer opgedoken in het Kunsthaus in Zürich, nadat ze begin 2023 op mysterieuze wijze waren verdwenen. Omdat het onderzoek ‘nog gaande’ is, gaf het museum geen details over ‘waar en hoe’ de schilderijen zijn gevonden, maar het verzekerde dat ze ‘in goede staat zijn teruggevonden en binnenkort weer tentoongesteld kunnen worden’, aldus Blick.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De schilderijen waren na de brand in het Kunsthaus in augustus 2022 samen met bijna zevenhonderd andere werken weggehaald om schoongemaakt en gerestaureerd te worden. Het museum was ze vervolgens uit het oog verloren. ‘Interne zoekacties leverden niets op. Het museum kon daarom een diefstal niet uitsluiten en schakelde de politie in,’ voegt de Zwitserse website toe.

De twee werken – Soldaten in het kamp van Robert van den Hoecke en Narcissen en andere bloemen van Dirck de Bray – hebben een gezamenlijke waarde van meer dan 550.000 euro.

Recent verschenen