• Nikkei Asian Review
  • Politiek
  • ‘Laat de repressie ophouden bij onze generatie!’

‘Laat de repressie ophouden bij onze generatie!’

In Thailand gaan jongeren, ondanks corona, en masse de straat op om democratische hervormingen af te dwingen. Studentenleiders Netiwit Chotiphatphaisal en Suphanut Aneknumwong zijn hoopvol. ‘Wij geloven dat het Thaise volk zich niet zal laten tegenhouden,’ schrijven ze in het Japanse Nikkei.

Op een smoorhete zondagmiddag hadden zich zo’n twintigduizend mensen verzameld rondom het Monument voor de Democratie in Bangkok, de eerste openbare bijeenkomst van een dergelijke omvang in meer dan zes jaar. Veel van de aanwezigen waren geen hardcore protestveteranen, maar middelbareschoolleerlingen en universiteitsstudenten. Voor hen was dit hun eerste strijdtoneel.

Hoewel we misschien verschillende eisen hebben, zijn we er allemaal van overtuigd dat er grote politieke veranderingen moeten komen in Thailand. Ons gezamenlijke doel zorgde tijdens de demonstratie van die zondag voor een sfeer van hoop die ons land na de militaire coup in 2014 niet meer heeft gekend.

De meeste leiders van het protest waren jong en hun slogans waren dan ook doorspekt met het internetjargon van hun subcultuur. Maar tegen het eind herhaalden ze duidelijk de drie eisen die zijn voortgekomen uit de groeiende jeugdbeweging die op verandering aandringt: een eind maken aan de intimidatie van actievoerders die voor democratie strijden, het opstellen van een nieuwe grondwet en de ontbinding van het parlement, inclusief de door de regering benoemde senaat, gevolgd door nieuwe verkiezingen. Ze benadrukten ook hun twee belangrijkste stelregels: oppositie tegen militaire coups en zogenaamde ‘grote coalitie’-regeringen, die vaak gebruikt zijn om verandering tegen te gaan, en het streven naar een echte constitutionele monarchie.

De demonstratie, veruit de grootste sinds de opkomst van covid-19, volgde op een unieke betoging op de Thammasat University in Bangkok waarbij studenten een voorstel van tien punten voorlegden om de monarchie te hervormen – een actie die grote risico’s op arrestatie met zich meebracht op grond van de majesteitsschennisbepaling van de grondwet. Met deze protesten wordt in feite een al lang bestaand taboe in Thailand doorbroken: openbare discussie over de rol van de monarchie in de politiek, gepaard aan de eis dat het instituut openbaar onderzoek toelaat.

‘Genoeg is genoeg’

In het verleden is de Thaise jeugd vaak afgeschilderd als dociel, kritiekloos en apathisch. Maar dat is veranderd, en de steun voor de hervormingsbeweging verspreidt zich naar andere sectoren van de maatschappij. Waarom?

Misschien omdat ‘genoeg is genoeg’ de werkelijke boodschap is. Zes jaar van het door het leger gesteunde regime van premier Prayut Chan-ocha heeft de militaristische politiek blootgelegd die de door hem geleide coup heeft voortgebracht. Die coup heeft ertoe geleid dat de elite de leden van de senaat aanwees, controle uitoefende over het parlement en een premier aan de macht bracht. Het systeem heeft ook rechterlijke interventies vergemakkelijkt om politieke partijen van de oppositie, zoals Future Forward, te verpletteren. We slaan een doodlopende weg in, en de mensen weten dat ze hun ontevredenheid alleen kunnen uiten door de straat op te gaan.

Aanvankelijk leek het erop dat de covid-19-crisis in het voordeel van de regering was, omdat de demonstraties die na de ontbinding van Future Forward plaatsvonden niet meer door konden gaan. Maar de draconische lockdownmaatregelen hebben juist de onbekwaamheid van de elite aan het licht gebracht, omdat de armen en de machtelozen hard getroffen werden en hulp aan noodlijdende mensen uitbleef. Zelfmoorden en psychische problemen zijn toegenomen en de werkloosheid schoot omhoog tot vier miljoen. Volgens private denktanks kan dat tegen het eind van het jaar oplopen tot negen miljoen.

In plaats van de elite te helpen, heeft de pandemie juist geholpen om duidelijk te maken dat de huidige regeringsleiders niet in staat zijn de enorme uitdagingen waarmee het land geconfronteerd wordt het hoofd te bieden. De lockdown gaf jonge mensen de tijd om met hun ouders te praten, van wie grote aantallen financieel in het nauw zitten. Talloze werknemers in de toerisme-industrie hebben hun baan verloren. Ook studenten zijn er economisch erg op achteruitgegaan. We kunnen ons de manier van leven van vóór de pandemie niet meer veroorloven, en veel van de 500.000 jongeren die later dit jaar zullen afstuderen, hebben de hoop verloren omdat hun vooruitzichten op een baan zijn ingestort.

Sociale media

Tegen deze achtergrond zijn sociale media een vitaal platform geworden voor de overdracht van nieuws en informatie, dat jonge mensen kan voorlichten over talloze kwesties, van genderongelijkheid tot armoede, waardoor een generatie gevormd wordt die zich bewust is van de ernstige onrechtvaardigheden die door Thailands verstoorde sociale structuur zijn veroorzaakt.

Sociale media hebben ook organisatoren van protestacties geholpen – waaronder de grote hoeveelheid flashmobs die voor 16 augustus plaatsvonden – terwijl bredere bewegingen tegen onrecht, zoals Black Lives Matter en de MilkTeaAlliance – een beweging van Thaise bodem die protesteert tegen de invloed van China op de populaire cultuur eraan hebben bijgedragen dat de publieke opinie zich nu heftiger keert tegen dictatorschappen en structurele ongelijkheden.

“Wij eisen dat de staat geen geweld meer gebruikt tegen burgers”

In deze turbulente tijden is moed vereist. Politici, de media en beroemdheden moeten zich aan de kant van het Thaise volk en de demonstraties scharen en hun invloed gebruiken. Protestdemonstraties moeten groter worden en in meer regio’s worden georganiseerd. We moeten eveneens proberen de wereld zover te krijgen dat er internationale druk wordt uitgeoefend op de regering. En daarnaast moeten we tactieken en strategieën van succesvolle protestbewegingen over de hele wereld overnemen en democratische waarden en idealen door heel Thailand verspreiden.

Dat zal niet zomaar gaan. Als ze het kunnen voorkomen, zullen de machthebbers niet toelaten dat er aan de status quo wordt getornd. Maar wij eisen dat de staat geen geweld meer gebruikt en ophoudt met het bedreigen van activisten en burgers. Wij voeren campagne voor fundamentele mensenrechten en democratie, zoals vertolkt in onze drie eisen, twee stelregels en het streven naar een waarachtige constitutionele monarchie.

Wij geloven dat het Thaise volk zich niet zal laten tegenhouden en dat de protesten en campagnes door zullen gaan tot volledig is voldaan aan onze democratische idealen door de invoering van algemeen verbreide hervormingen. Onze jeugd hanteert een bekende slogan en daar scharen wij ons achter: Laat het ophouden bij onze generatie!

Auteur: Netiwit Chotiphatphaisal en Suphanut Aneknumwong

Netiwit Chotiphatphaisal en Suphanut Aneknumwong zijn studentenactivisten; Netiwit is voorzitter van de Political Science Student Union van de Chulalongkorn University. 

Nikkei Asian Review
Japan | weekblad | oplage 16.000

Internationaal weekblad dat bericht over economisch en politiek nieuws uit heel Azië. Het blad kent dezelfde uitgever als de Japanse krant Nikkei, de grootste zakenkrant ter wereld met een oplage van 3 miljoen.

Dit artikel van Netiwit Chotiphatphaisal en Suphanut Aneknumwong verscheen eerder in Nikkei Asian Review.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 is jarig en trakteert!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 3 maanden gratis toegang tot 360 online.