Lakmoesproef van burgerschap

Financial Times

| Londen | 29 april 2020

Volgens de Israëlische denker en historicus Yuval Noah Harari staat de mensheid momenteel voor een cruciale keuze. Hoe gaan we verder als de storm straks is gaan liggen: blijft het totalitaire toezicht of komt verantwoordelijkheid bij de burgers te liggen? Wint het nationalistisch sentiment of zegeviert wereldwijde solidariteit?

De mensheid wordt momenteel geconfronteerd met een wereldwijde crisis. Misschien wel de grootste crisis van onze generatie. Beslissingen die burgers en bestuurders de komende weken nemen, zullen waarschijnlijk nog lange tijd van invloed zijn op hoe de wereld eruitziet. Ze zullen niet alleen bepalend zijn voor de inrichting van onze gezondheidszorg, maar ook voor onze economie, politiek en cultuur. We zijn gedwongen snel en daadkrachtig te handelen, maar moeten ook rekening houden met de langetermijngevolgen van onze acties. Bij het kiezen tussen verschillende alternatieven moeten we ons niet alleen afvragen hoe we de directe dreiging overwinnen, maar ook hoe de wereld eruit zal zien als de storm is gaan liggen. Ja, de storm zal gaan liggen, de mensheid zal overleven, de meesten van ons zullen in leven blijven – maar de wereld zal veranderd zijn.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid