Lichamen van 87 mensen gevonden in Soedanees massagraf

© AFP

Africanews

| Pointe-Noir | Boris van der Spek | 14 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Chaos in Guatemala in aanloop naar presidentsverkiezingen

» Overlevenden scheepsramp wijzen op rol Griekse kustwacht

Het gaat waarschijnlijk om slachtoffers van de RSF

Autoriteiten hebben in de Soedanese regio West-Darfur de lichamen van zeker 87 mensen gevonden die waren begraven in een massagraf. Dat laat Africanews weten. Het gaat om leden van de Afrikaanse Masalit-stam en onder de slachtoffers zijn ook kinderen. De mensen zijn hoogstwaarschijnlijk omgebracht door paramilitairen van de RSF.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

In Soedan vindt al maanden een bloedige strijd plaats tussen de RSF en het regeringsleger. Veel leden van de RSF zijn voormalige leden van de Janjaweed, een Arabische militie afkomstig uit Darfur. Zij hebben nog een stevige poot aan de grond in de regio: zo vermoordden zij onlangs een lokale gouverneur die hun acties openlijk had bekritiseerd.

De strijd tussen de RSF en het regeringsleger heeft aan zeker duizend Soedanezen het leven gekost. Infrastructuur is zwaar beschadigd en veel ziekenhuizen hebben geen medicijnen meer. Ook is er een tekort aan voedsel en water. Door het geweld zijn zeker drie miljoen mensen ontheemd geraakt. Nog eens drie miljoen mensen zullen volgens de VN als het geweld niet stopt nog maanden kampen met honger.

Lees ook:

Recent verschenen