Licht in de duisternis

De voormalige advocate en milieuactiviste Zuzana Čaputová werd vorige maand tot eerste vrouwelijke president van Slowakije verkozen. In een land dat al meer dan een jaar in een diepe politieke en morele crisis verkeert geeft haar overwinning licht in de duisternis.

Toen we voor de eerste verkie­ zingsronde aan Zuzana Čaputová vroegen wat de zwakke plekken van haar belangrijkste tegenstanders waren, draaide ze de vraag om: ‘In plaats van naar de tekort­ komingen van andere kandidaten te zoeken wil ik er liever voor zorgen dat de Slowaken gaan stemmen, en wel op mij. Ik wil geloven dat dat de beste kans op succes biedt.’ Juist door die positieve instelling, die is gebaseerd op haar eigen overtuigingen, en door haar weigering haar tegenstanders aan te vallen is deze gescheiden advocate van 45 de favoriet geworden tijdens de presidentsverkiezing. In enkele weken tijd is haar populariteit als een komeet omhooggeschoten.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid