• Der Tagesspiegel
  • Cultuur
  • Liefde aan de grens

Liefde aan de grens

Der Tagesspiegel | Berlijn | Birgitta von Gyldenfeldt | 16 april 2020

Een Duits-Deens koppel kan elkaar niet meer bezoeken vanwege de gesloten grenzen. Toch ontmoeten ze elkaar elke dag om koffie te drinken, te kletsen en koekjes te eten – op afstand.

Liefde en vriendschap kennen geen grenzen en geen leeftijdsbeperkingen. Ook op 89- en 85-jarige leeftijd willen Karsten Tüchsen Hansen en Inga Rasmussen elkaar dagelijks zien. Het probleem is dat Hansen in Süderlügum in Nordfriesland woont en Rasmussen in het Deense Gallehus. En dat de grens tussen Sleeswijk-Holstein en Denemarken sinds twee weken grotendeels is gesloten wegens de razendsnelle uitbreiding van het coronavirus. Alleen maar telefoneren vinden de senioren niet genoeg. Dus ontmoeten ze elkaar dagelijks bij de afgesloten grensovergang Aventoft.

De 89-jarige Hansen pakt de e-bike voor hun dagelijkse ontmoeting. Rasmussen komt met de auto naar de grensovergang, die halverwege de woonplaatsen van de twee ligt. Op meegebrachte stoeltjes zitten ze elk aan één kant van de grens vlak bij de rood-witte slagboom. Rasmussen heeft een thermosfles koffie bij zich, Hansen eentje met warm water en een fles Geele Köm, een in deze regio populaire sterkedrank. Daarvan maakt hij waterpunch, zoals hij het noemt. ‘Anders drinken we die ’s avonds samen, maar dat gaat nu niet.’ Ze proosten naar elkaar met hun glazen. ‘Proost, op de liefde,’ zegt Hansen.

Soms ontmoeten ze elkaar ook al ’s middags. Dan nuttigen ze samen het eten dat Rasmussen voor zichzelf en haar vriend heeft bereid. En tot nu toe heeft ook het weer meegewerkt bij hun ontmoetingen. Beiden houden zich aan de minimale afstand. Van kusjes of zelfs maar een omarming of handdruk is momenteel geen sprake, aldus Hansen.

De Duitse Karsten Tüchsen Hansen (89) en Deense Inga Rasmussen (85) aan de Duits-Deense grens. – © Frank Molter / DPA
De Duitse Karsten Tüchsen Hansen (89) en Deense Inga Rasmussen (85) aan de Duits-Deense grens. – © Frank Molter / DPA

Twee jaar geleden ontmoetten Hansen en Rasmussen elkaar voor het eerst, puur toevallig. Daarna ging alles heel snel. Beiden hadden hun partner enkele jaren daarvoor verloren, vertellen ze.

Ze kwamen in gesprek en Hansen gaf Rasmussen een bos bloemen – die hij eigenlijk voor een andere vrouw bij zich had. Nog dezelfde dag was ze op zijn uitnodiging met hem meegegaan naar Süderlügum. Hij nodigde haar uit voor een feest op de dag daarna. Ze dofte zich op en kwam. ‘Toen was ik nog verliefder,’ zegt Hansen.

Sindsdien – tot 13 maart van dit jaar – hebben ze elke dag en elke nacht samen doorgebracht. ‘Anders ben ik altijd bij Karsten,’ zegt Rasmussen. Ze slaapt daar, gaat terug naar huis en later weer naar Karsten.

Als de beperkingen zijn opgeheven, willen ze weer samen op reis gaan

Op 14 maart sloot Denemarken de grens met Sleeswijk-Holstein. Twee dagen later volgde Duitsland dat voorbeeld. Sindsdien kunnen de twee senioren niet meer samen zijn zoals ze gewend zijn. ‘Het is triest, maar we kunnen er niets aan veranderen,’ zegt Rasmussen. Ze bellen veel en zien elkaar bij hun ontmoetingen. De tijd ertussen is echter behoorlijk lang als je alleen bent, zegt Rasmussen. Ze hoopt dat ze misschien na Pasen weer naar elkaar toe kunnen.

Als de beperkingen zijn opgeheven, willen ze weer op reis gaan. Ze hebben al een keer een boottocht op de Donau gemaakt en een op de Moezel en Rijn. Dat zouden ze graag nog eens doen. En ook de negentigste verjaardag van Hansen, begin maart 2021, moet worden gevierd. Samen.

Auteur: Birgitta von Gyldenfeldt

Der Tagesspiegel
Duitsland | dagblad | oplage 103.800

Opgericht in 1945 in Berlijn, waar zich nog altijd het merendeel van de lezers bevindt. Degelijke kwaliteitskrant, in 2005 onderscheiden voor zijn restyling.

Dit artikel van Birgitta von Gyldenfeldt verscheen eerder in Der Tagesspiegel.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 is jarig en trakteert!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 3 maanden gratis toegang tot 360 online.