Liefdesbrieven, wie schrijft ze nog

L'Espresso

| Rome | 19 augustus 2020

Woorden vol passie vullen de vitrines van een achttiende-eeuws paleis in de Abruzzen. Daar bevindt zich het enige museum ter wereld dat is gewijd aan de verloren kunst van de liefdesbrief. ‘Met dit museum hebben we een medium uit het verleden willen behouden dat kan dienen om kritisch naar het heden te kijken.’

Liefdesbrieven schrijven raakt uit de mode: woorden verliezen hun zeggingskracht, gevoelens worden gestandaardiseerd, er wordt voornamelijk nog gecommuniceerd via berichtenapps à la WhatsApp. Zelfs typen is niet echt meer nodig: je stuurt elkaar een emoji, of eventueel een gesproken bericht. Ook in de verhalen op Instagram valt geen spoor van tederheid of hoffelijkheid te bekennen. Laat staan dat de jongeren van tegenwoordig, of hun drukbezette ouders, ooit de moeite zouden nemen een vel papier en een pen te pakken en hun geliefde per brief het hof te maken of te verleiden.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid