Lof en kritiek voor Israëls vaccinatiebeleid | Duitsland haalt klimaatdoelen

Miriam Alster / JINI via Xinhua / ANP

360 Magazine

| Amsterdam | 12 januari 2021

€ 38.250.000.000

Het voornemen van de Japanse overheid om voor een maand de noodtoestand uit te roepen om het coronavirus in te dammen, gaat miljarden kosten. Volgens een econoom van het Nomura Research Institute zal alleen al in de regio Tokio naar schatting ¥ 4,89 biljoen (€38,25 mrd) aan binnenlandse consumptie verdwijnen als gevolg van de economische vertraging, meldt The Japan Times.


Duitsland haalt klimaatdoelen 

Onder leiding van bondskanselier Angela Merkel beloofde de Duitse regering in 2007 een vermindering van de CO2-uitstoot met 40 procent in 2020, schrijft Deutsche Welle. Volgens een analyse van de Berlijnse denktank Agora Energiewende is de Duitse CO2-uitstoot vorig jaar met 42,3 procent gedaald ten opzichte van het niveau in 1990, hetgeen betekent dat Duitsland het gestelde doel heeft behaald. 

Volgens de analyse van Agora heeft Duitsland vorig jaar 722 miljoen ton CO2 uitgestoten. Dat is 82 miljoen ton minder dan in 2019 en komt neer op een daling van 10 procent. Twee derde van die afname wordt toegeschreven aan de coronapandemie en dan met name door de daling van het energieverbruik in de industrie. Daar nam de CO2-uitstoot af met meer dan 50 miljoen ton ten opzichte van 2019. Zonder corona zou de daling rond de 25 miljoen ton zijn geweest, schat Agora. In dat scenario was de emissiereductie 38 procent geweest ten opzichte van 1990, en daarmee zou Duitsland zijn doelstelling dus niet hebben gehaald.


Hindoetempel wordt herbouwd

Het Hooggerechtshof van Pakistan heeft deze week opdracht gegeven om een ruim honderd jaar oud Hindoeheiligdom in de aan Afghanistan grenzende regio Khyber-Pakhtunkhwa volledig te laten herbouwen. De tempel werd op 30 december in de as gelegd tijdens een protest van ruim 1000 mensen onder leiding van een religieuze islamitische partij. De rechtbank wil dat de kosten worden verhaald op de leider van die partij ‘omdat hij de menigte heeft aangezet om het heiligdom aan te vallen’, aldus de Pakistaanse krant Dawn.

Het Hooggerechtshof wil ook dat alle functionele en niet-functionele hindoetempels in Pakistan in kaart worden gebracht. Dit om een beter beeld te kunnen krijgen van aanvallen op religieuze plekken van minderheden. In het vonnis riepen de rechters de autoriteiten ook op om maatregelen te treffen tegen ambtenaren die bij dergelijke aanvallen betrokken zijn. Zo waren bij de aanval op de Hindoetempel in Khyber-Pakhtunkhwa 92 politieagenten aanwezig die niet ingrepen. 


Lof en kritiek voor Israël

Gezondheidsdeskundigen prijzen Israël omdat het andere landen overtreft met zijn vaccinatieprogramma. In minder dan drie weken is al bijna 15 procent van de 9,3 miljoen inwoners gevaccineerd met een eerste dosis van het Pfizer-Biontech-vaccin. Dagelijks worden meer dan 150.000 mensen gevaccineerd en eind januari krijgen gezondheidswerkers en zestigplussers al hun tweede injectie. 

De lof gaat gepaard met scherpe kritiek, omdat de bijna 5 miljoen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook over het hoofd worden gezien, aldus Israëlische en Palestijnse mensenrechtenorganisaties. Zij willen dat de regering ook gaat vaccineren in Palestijnse gebieden. Maar volgens Israël ligt de verantwoordelijkheid voor de gezondheidszorg bij de Palestijnse Autoriteit, op grond van de vredesakkoorden uit de jaren negentig.

‘Dat standpunt helpt Israël natuurlijk niet, want als iedereen in Israël is gevaccineerd en Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever niet, zal de pandemie niet onder controle kunnen worden gehouden’, aldus een ziekenhuisdirecteur uit Jeruzalem, geciteerd door The Los Angeles Times.


Twijfel over Olympische Spelen 

Honderden Japanse steden die klaarstaan om atleten te ontvangen in trainingskampen voor de Olympische en Paralympische Spelen, verkeren in grote onzekerheid over de impact van de coronapandemie op hun plannen, schrijft The Japan Times. De Olympische Spelen moeten over minder dan zeven maanden beginnen en dat stelt Tokio en andere steden voor een groot aantal uitdagingen. 

Elke gaststad is door de centrale overheid verplicht om covid-19-richtlijnen op te stellen voor buitenlandse bezoekers. Die moeten worden voorgelegd aan de overheid, die na goedkeuring de noodzakelijke onkosten voor alle maatregelen en virustesten in de gaststeden zal dragen. Een maand voor de komst van de atleten moeten vertegenwoordigers van bezoekende landen een overeenkomst tekenen met de gaststeden, waar ze aan gehouden zijn. 

Ondertussen zijn veel Japanners niet gerust op een goede afloop. Meer dan 60 procent van de mensen die in december op een enquête van Kyodo Nieuws reageerden, zeggen niet te willen dat de Spelen komende zomer worden gehouden.


Italiaanse scholen weer open

De Italiaanse regering heeft deze week besloten dat de middelbare scholen op 11 januari weer open zullen gaan na een sluitingsperiode vanwege corona. Door toenemende zorgen over een nieuwe verspreiding van het virus vindt de heropening vier dagen later plaats dan eerder was voorgenomen.

De Italiaanse scholen hanteren het hybride model: de helft van de middelbare scholieren keert terug in de klas, terwijl de andere helft online deelneemt vanuit huis, beschrijft de Italiaanse nieuwssite ANSA. Er wordt een uitzondering gemaakt voor drie regio’s. In Veneto, Friuli-Venezia Giulia en Marche zal voor alle leerlingen het onderwijs op afstand tot zeker het eind van deze maand worden gehandhaafd.


Middeleeuwse Chinese munt

Een middeleeuwse Chinese munt die is ontdekt in het Britse Hampshire, de tweede ooit in Engeland, wijst mogelijk op het bestaan van een middeleeuwse handelsroute met het Verre Oosten. De munt, die in een weiland werd gevonden met een metaaldetector, is afkomstig uit de Noordelijke Song-dynastie en is gedateerd tussen 1008 en 1016.

De vondst volgt op de ontdekking van een soortgelijke munt, gedateerd tussen 1068 en 1077, in 2018 in Cheshire. ‘Als deze munten ergens in de middeleeuwen hier zijn aangekomen, dan kunnen ze wijzen op het bestaan van indirecte langeafstandsnetwerken’, zegt Cambridge-historicus en archeoloog Caitlin Green die de munt onderzocht tegen ArtNet News.

Openingsbeeld: Benjamin Netanyahu ontvangt in Tel Aviv zijn tweede dosis covid-19-vaccin, 9, 2021.

Recent verschenen