Loopt de stabilocratie* in de Balkan ten einde?

Istinomer

| Marina Fratucan | 31 maart 2019

De woede onder de burgers van Servië, Albanië en Montenegro zal de autocratische regimes niet gauw aan het wankelen brengen, zolang de EU de ‘stabiliteit’ van de regio uitspeelt tegen de democratie.

Sinds enkele maanden protesteren de burgers van Servië, Albanië en Montenegro. Hun motieven zijn verschillend, maar hun verlangens niet: ze eisen dat hun autoritaire leiders vertrekken, dat er werkelijk wordt opgetreden tegen de corruptie, dat er meer rechtvaardigheid komt en meer respect voor de rechtsstaat, en dat de machthebbers de media niet langer in hun greep houden. In de drie Balkanstaten hebben de leiders ieder op dezelfde manier gereageerd. Ze beschuldigen de oppositie ervan van de situatie te profiteren en proberen de protestbeweging uit te putten, terwijl ze voortdurend benadrukken dat ze niet van plan zijn hun beleid te veranderen: zonder hen geen Europese integratie, en dus geen toekomst voor deze landen, die allemaal kandidaat zijn voor toetreding tot de EU.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid