Macht is (beschikken over andermans) vrijheid

The New York Times

| New York | Tim Kreider | 13 november 2019

Aan het streven naar openlijke vormen van macht – politiek, financieel – kleven vaak nare kanten: armoede, slavenarbeid, pogroms en territoriale conflicten. Maar in feite werkt iedere vorm van ambitie een verraderlijk dictatoriaal verlangen in de hand: de manier veranderen waarop mensen denken en doen.

Het verlangen om macht uit te oefenen over anderen is me volkomen vreemd, ik kan me er gewoon niets bij voorstellen, zoals ik me ook niet kan voorstellen waarom mensen kinderen willen, of waarom iemand Kolonisten van Catan wil spelen. Zelfs seksuele fantasieën waarin machtsverhoudingen een rol spelen doen me weinig. Waarom zou ik anderen willen commanderen? Wat zou ik ze willen laten doen? Mijn belastingaangifte invullen misschien?

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid