• 360 Magazine
  • Politiek
  • Mag Trump de bescherming van natuurgebieden opheffen?

Mag Trump de bescherming van natuurgebieden opheffen?

360 Magazine | Amsterdam | 09 januari 2018

Donald Trump wil twee grote natuurgebieden in de staat Utah drastisch inkrimpen en de grond vrijgeven voor mijnbouw en industrie. Heeft de president daartoe het recht?

JA

President Trump heeft aangekondigd dat hij de omvang van twee nationale natuurmonumenten drastisch zal inperken. Daarmee komt een einde aan de excessieve nationale controle over land in Utah en kunnen de inwoners hun eigen territorium beschermen en hun culturele relikwieën in stand houden.

In 1906 nam het Congres de Antiquities Act aan die presidenten het recht geeft plundering en verwoesting van nationale schatten te voorkomen. Monumenten moesten beperkt worden tot ‘het kleinste gebied dat verenigbaar is met de juiste zorg voor en het juiste beheer over de objecten’, maar Clinton en Obama misbruikten dit recht om vanuit Washington landjepik te spelen.

Zonder het publiek erbij te betrekken trok de federale regering de zeggenschap naar zich toe over meer dan 12.950 vierkante kilometer land in de staat Utah dat samen de nationale monumenten Grand Staircase-Escalante en Bears Ears vormt. Inwoners en hun gekozen vertegenwoordigers hadden vrijwel geen invloed op de draconische beperkingen op het gebruik van het land, die hun door Washington werden opgelegd. Minister Ryan Zinke van Binnenlandse Zaken beschreef hoe de Antiquities Act misbruikt was ‘om vrije toegang en openbaar gebruik van land tegen te gaan, iets waar iedereen, van veedrijvers tot crosscountryskiërs, last van had’.

Het bevel van de regering-Trump maakt niet alleen een einde aan de te grote bemoeienis van de overheid, maar geeft ook de macht terug aan de lokale inwoners

In de lente van 2017 gaf Trump opdracht voor een herziening van 27 zeer grote monumenten. Het ministerie deed pas aanbevelingen nadat het publiek erover was gehoord. Begin december kondigde Trump aan dat hij Bears Ears met ongeveer 85 procent en Grand Staircase-Escalante met bijna 46 procent zou inkrimpen.

Daarna demonstreerden in Salt Lake City duizenden mensen tegen de beslissing. De Southern Utah Wilderness Alliance stelde die aan de kaak als ‘de schadelijkste aanval die een president ooit op openbare stukken land heeft ingezet’. De groep beweert dat de regering-Trump handelde ‘in opdracht van ideologische extremisten en verachtelijke energiebaronnen’, en dat het besluit ‘een belediging is van de stammen die Bears Ears wilden beschermen’.

Kalm aan, jongens. Het grootste deel van de 8100 vierkante kilometers die van hun monumentenstatus worden ontdaan, bestaat nog steeds uit openbaar land waarvoor strenge voorschriften gelden. De regering-Trump verhoogde bovendien het aantal indiaanse vertegenwoordigers in de adviesraad van Bears Ears.

Chris Stewart en John Curtis, afgevaardigden van Utah, dienden op 5 december 2017, met steun van de voorzitter van het Committee on Natural Resources, twee wetsvoorstellen in om de gereduceerde monumenten te beheren. Volgens de Shash Jáa and Indian Creek National Monuments Act dienen lokale inwoners het voormalige Bears Ears-land te beheren en te beschermen, waarbij indiaanse vertegenwoordigers de meerderheid moeten hebben.

Met andere woorden: het bevel van de regering-Trump maakt niet alleen een einde aan de te grote bemoeienis van de overheid, maar geeft ook de macht terug aan de lokale inwoners.

Auteur: Editorial board

The Wall Street Journal   | New York  

De bijbel voor zakenmensen. Het lezerspubliek bestaat voor 60 procent uit topmanagement, met een leeftijd van 55 jaar en een gemiddeld inkomen van 191.000 dollar.

Utah: 1. Zion Natural Parc; 2. Monument Valley; 3. Bryce Canyon National Parc
Utah: 1. Zion Natural Parc; 2. Monument Valley; 3. Bryce Canyon National Parc

NEE

Meer dan twintig jaar geleden probeerde president Bill Clinton een einde te maken aan een langdurige politieke strijd over de toekomst van 7690 vierkante kilometer land in het zuiden van de staat Utah, door het Grand Staircase-Escalante National Monument op te richten. Vorig jaar nam president Barack Obama eenzelfde stap en bestempelde hij het 5665 vierkante kilometer grote Bears Ears, ook in Utah, tot nationaal monument. Beide maatregelen, die tot stand kwamen onder de Antiquities Act uit 1906, beschermen grote stukken land tegen mijnbouw en andere takken van industrie, en bieden extra beveiliging voor de natuurlijke omgeving en de precolumbiaanse woongebieden van indianenvolken.

Maar begin december vorig jaar kondigde president Trump aan dat hij de omvang van de monumenten drastisch wil beperken. Die beslissing brengt prachtige natuurgebieden en geologische meesterwerken in gevaar, evenals tienduizenden heilige plaatsen van indianen en belangrijke leefgebieden van wilde dieren. Trump vond echter dat de monumenten veel groter waren dan noodzakelijk was om specifieke plekken te beschermen, maar kwam niet met bewijzen om die bewering te staven. In feite is zijn besluit niets meer dan een cadeautje aan de mijnbouw en andere industrieën die grondstoffen uit de bodem halen.

Zowel Republikeinse als Democratische presidenten hebben de Antiquities Act gebruikt om stukken land te beschermen die later door het Congres tot nationale parken werden benoemd. Meer dan de helft van de 59 nationale parken begonnen als nationaal monument, zoals de Grand Canyon, Bryce en Zion. Door aan de bestemming van Grand Staircase te rommelen, brengt Trump een toerisme-industrie in gevaar die tot een toename van zowel banen als inkomens heeft geleid. Dit ten bate van denkbeeldige rijkdommen uit mijnen die er misschien nooit zullen komen – de geïsoleerde ligging van de stukken land maakt de mijnexploitatie kostbaar.

De Antiquities Act geeft de president de macht om de monumentenstatus te verlenen, maar zegt niets over de vraag of een president een dergelijk besluit van een vorige president ongedaan kan maken

En Trump is nog niet klaar. De aantasting van de gebieden in Utah maakt deel uit van een herziening van 27 monumenten door het ministerie van Binnenlandse Zaken, op bevel van de president. Het is waarschijnlijk dat er op andere plekken ook zal worden gesnoeid. Trump heeft eveneens om advies gevraagd over mogelijke juridische aanpassingen in de Antiquities Act die het voor toekomstige presidenten moeilijker zullen maken om die toe te passen.

Gelukkig zijn milieuactivisten in het geweer gekomen en hebben diverse organisaties al beloofd een proces aan te spannen. Een van de geschilpunten is of Trump de monumenten legaal kan verkleinen. De Antiquities Act geeft de president de macht om de monumentenstatus te verlenen, maar zegt niets over de vraag of een president een dergelijk besluit van een vorige president ongedaan kan maken. Als Trump met een zinnige reden kan komen voor zijn acties, dan dient het land naar hem te luisteren. Maar die heeft hij niet, en een dergelijk doorzichtige poging om politieke bondgenoten en mijnbelangen te belonen moet krachtdadig bestreden worden.

Auteur: Editorial board

Los Angeles Times   | Los Angeles  

Vierde krant van Amerika. Belangrijke nieuwsbron voor de entertainmentindustrie en winnaar van vele Pulitzerprijzen. Eigendom van de Tronc Inc. in Chicago.

Dit artikel werd samengesteld door .
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 heeft 1000 nieuwe leden nodig

Deze maand bieden wij daarom een deel van onze artikelen gratis aan. Zo kunt u vast kennismaken met ons aanbod. Leden blijven toegang houden tot onze maandelijkse digitale editie en het archief.