Matteo Salvini, kapitein zonder schip

La Stampa

| Alberto Mattioli | 17 september 2019

Matteo Salvini leek deze zomer alle touwtjes in handen te hebben. In zwembroek en op slippers bespeelde hij vanaf het strand de politiek, de media en het Italiaanse volk. Totdat ‘Il Capitano’ een kapitale misser maakte.

Het is nog onduidelijk wie nu echt als winnaar uit de regeringscrisis is gekomen. Maar we weten wel zeker wie heeft verloren: Matteo Salvini, die binnen een paar dagen een duikvlucht maakte van almacht tot irrelevantie, van alles tot niets. Zelfs bij het journaal is Il Capitano niet langer het openingsitem. De huidige politieke klasse, die al moeite heeft met de Italiaanse taal, zou nooit haar toevlucht nemen tot het Latijn, maar we willen er wat om verwedden dat de gedachten van Mattarella en nog een aantal oude wijze christendemocraten onwillekeurig zijn uitgegaan naar Prediker 1:2, ‘vanitas vanitatum et omnia vanitas’ [ijdelheid der ijdelheden, het is al ijdelheid].

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid