Meesteroplichter Elizabeth Holmes veroordeeld tot 11 jaar celstraf

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 18 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Twitter-implosie neemt ongekende vormen aan

» Controversieel WK eindelijk van start gegaan

Volgens Holmes bood haar start-up baanbrekende technologie

Elizabeth Holmes, die de frauduleuze start-up Theranos begon, is vrijdag veroordeeld tot 11 jaar celstraf. Daarnaast moet ze een boete van 400 dollar betalen. Dat heeft de rechtbank in Californië bepaald, schrijft CNN.

Holmes was in januari veroordeeld op vier gevallen van fraude. Zo had ze investeerders, die miljoenen in haar bedrijf hadden gestopt, opgelicht. Ook waren klanten van het bedrijf misleid. Ze had in beide gevallen beloftes gedaan over haar apparatuur die ze niet kon waarmaken. Daarnaast loog Holmes tegen investeerders over de financiële gezondheid van Theranos.

De revolutionaire apparatuur van Holmes bleek echter gewoon herbruikte technologie van Siemens te bevatten

Het paradepaardje dat Holmes verkocht was technologie die met één druppel bloed verschillende medische aandoeningen kon opsporen. De revolutionaire apparatuur van Holmes bleek echter gewoon herbruikte technologie van Siemens te bevatten. Investeerders die de Theranos-apparaten wilden bekijken, kregen te horen dat dit vanwege bedrijfsprivacy niet mogelijk was. Ze sprak ook van samenwerkingen en deals met farmaceuten als Pfizer en het Ministerie van Defensie.

Theranos werd in zijn hoogtijdagen gewaardeerd op 9 miljard dollar. Het bedrijf werd in 2003 opgericht door Holmes en haalde al snel honderden miljoenen aan investeringsgeld binnen, mede vanwege het rooskleurige plaatje dat Holmes schetste van de medische apparatuur van haar bedrijf.

Lees ook:

Recent verschenen