Mexicanen wantrouwen hervorming kieswet

© Wikimedia Commons

360 Magazine

| Amsterdam | 08 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Chinese buitenlandminister waarschuwt voor conflict met VS

» Afghaanse vrouwen proberen digitaal te studeren

President López Obrador wil kiescommissie korten

In Mexico-Stad zijn vorige week zondag meer dan honderdduizend mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de bezuinigingen die president Andrés Manuel López Obrador wil doorvoeren in het Nationaal Electoraal Instituut (INE). Het instituut geeft kiezerspassen uit en houdt toezicht op het stemproces in afgelegen en vaak gevaarlijke uithoeken van het land, schrijft The Hill.

De demonstratie werd georganiseerd door de partijen PRI en PAN, die eerder aan de macht waren en beweren dat als de voorstellen van López Obrador van kracht gaan, de democratie gevaar loopt. Er zou worden bezuinigd op de salarissen, de financiering van lokale verkiezingsbureaus en de training van burgers die stembureaus beheren en controleren. Ook zouden de sancties voor kandidaten die hun campagne-uitgaven niet opgeven, worden verlaagd.

López Obrador meent dat het geld beter besteed kan worden aan de armen

De Mexicaanse president ontkent dat de hervormingen een bedreiging vormen voor de democratie, maar zegt dat het INE te groot is en te veel geld uitgeeft. (Er blijft overigens nog 700 miljoen euro over.) Verkiezingen in Mexico zijn naar internationale maatstaven duur, deels omdat bijna alle legale campagnefinanciering door de regering wordt verstrekt. López Obrador meent dat het geld beter besteed kan worden aan de armen.

Lees ook:

Recent verschenen