• The Independent
  • Politiek
  • Mijn Franse dilemma

Mijn Franse dilemma

The Independent | Londen | john Litchfield | 01 mei 2017

John Litchfield, correspondent van The Independent in Frankrijk, overweegt na zijn pensioen Frans staatsburger te worden. Maar wil hij dat nog steeds als Marine Le Pen de verkiezingen wint?

Ik zit met een dilemma. Ik overweeg de Franse nationaliteit aan te vragen. Maar van wat voor land – wat voor Frankrijk – maak ik over een jaar of over vijf jaar dan deel uit?

Na twintig jaar correspondent geweest te zijn voor The Independent in Frankrijk ga ik met enige tegenzin met pensioen. Hoewel ik 67 jaar ben, had ik aan mijn 45 zeer boeiende en zeer aangename jaren in de journalistiek graag nog een paar jaar toegevoegd. Frankrijk is een journalistieke goudmijn: een voortdurende bron van verwondering, fascinatie, frustratie, verandering, tijdeloosheid, intelligentie, stompzinnigheid en schoonheid. Het is de wereld in het klein.

Ik ga met pensioen omdat The Independent ophoudt te bestaan als papieren krant. De titel blijft bestaan als website, waar men meent geen behoefte te hebben aan een eigen correspondent in Frankrijk – of waar dan ook in Europa. Dat zegt iets over de journalistiek in 2017. Dat zegt ook iets over het naar binnen gerichte Engeland van na de Brexit, niet alleen door de zee gescheiden van de rest van Europa, maar nu ook door zijn eigen waanideeën.

Frankrijk spreekt voortdurend het verlangen uit om te veranderen (de theorie), maar verzet zich tegen alle veranderingen (de praktijk)

Ik overweeg om na mijn pensioen in Frankrijk te blijven omdat ik van dat land houd en dol ben op wat tot nu toe mijn tweede thuis was in de heuvelen van Normandië. Ik zie mezelf niet wonen in het verzwakte maar arrogante Engeland van Theresa May en de Daily Mail.

Om er zeker van te zijn dat ik na de Brexit legaal in Frankrijk kan blijven, zou ik graag naast mijn Britse nationaliteit ook de Franse willen hebben. Ik vind dat ik wel in aanmerking kom voor de Franse nationaliteit. Ik woon al twintig jaar in Frankrijk. Ik spreek vrij goed Frans, ook al denken mijn drie in Frankrijk opgegroeide kinderen daar vast anders over. Ik kan alle zeven premiers onder François Mitterand opnoemen en de zeven presidenten van de Vijfde Republiek. Vier van hen heb ik zelfs ontmoet.

Franse paradox

Ik zou er ontzettend trots op zijn om Fransman te zijn. Over één ding maak ik me wel zorgen. Zou ik nog steeds trots zijn na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen?

In de twintig jaar dat ik al over Frankrijk schrijf, ben ik duidelijk enkele patronen gaan herkennen. Anders dan Engeland kleineert Frankrijk zichzelf graag. Anders dan Engeland hecht Frankrijk waarde aan intelligentie en cultuur – die van zichzelf, maar niet alleen van zichzelf.
Frankrijk spreekt voortdurend het verlangen uit om te veranderen (de theorie), maar verzet zich tegen alle veranderingen (de praktijk).

Ook is mij een Franse paradox opgevallen. Fransen zijn op hun best als ze het minst francofiel zijn – als ze trots en onmiskenbaar Frans zijn maar tegelijk ook geïnteresseerd in wat er buiten Frankrijk gebeurt en bereid dat tot zich te nemen.

Engeland heeft zichzelf tegen de wens van bijna de helft van zijn inwoners in afgesneden van zijn Europese vrienden en familieleden. Dat is niet best, maar het wonen op een eiland kan vreemde effecten hebben op de psyche.

Frankrijk is geen eiland maar er zijn kandidaten, en niet alleen ter uiterst rechterzijde, die menen dat Frankrijk een brede gracht om zichzelf heen moet graven – economisch, cultureel en spiritueel. Onder de vlag van onafhankelijkheid en nationalisme willen ze dat Frankrijk afziet van wat ik het mooiste van Frankrijk vind.

Engeland heeft zich geïsoleerd van Europa. Wat moet ik doen als Frankrijk zich isoleert van Frankrijk?

Auteur: John Litchfield

Beeld: Verkiezingsposters voor Le Pen en Macron in Parijs. – © John van Hasselt / Getty

Dit artikel van john Litchfield verscheen eerder in The Independent.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 is jarig en trakteert!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 3 maanden gratis toegang tot 360 online.