Mijn leven als bloedsmokkelaar

The Guardian

| Londen | 11 december 2019

Jarenlang smokkelde Kathleen McLaughlin Amerikaans bloed naar China, toneel van het grootste en dodelijkste bloedplasmaschandaal ter wereld. Ze moest wel.

Mijn meer dan tien jaar durende carrière als internationaal bloedsmokkelaar begon in 2004 met een triviale bezigheid: mijn koffers pakken. Voorzichtig stopte ik twee halveliterflacons in twee draagbare koeltasjes. Die glazen flesjes bevatten een stroperige vloeistof, een krachtig geneesmiddel gemaakt van afweercellen die bij duizenden mensen waren ingezameld. Een verpleegkundige kon mij dat via een infuus toedienen om mijn eigen immuunsysteem af te remmen, te zorgen dat het mijn zenuwstelsel niet met verlammende afweerreacties bombardeerde. Maar eerst moest ik dat plasma, en mijn eigen naalden, China in zien te krijgen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid