Miljardair Katumbi daagt president Kabila uit

African Arguments

| Londen | Kris Berwouts | 10 juni 2016

De invloedrijke zakenman en politicus Moïse Katumbi heeft zich kandidaat gesteld voor het presidentschap van Congo. Maar is hij niet te vroeg van start gegaan?

Nadat Moïse Katumbi zijn kandidatuur voor het presidentschap bekend had gemaakt, beleefde hij een paar hectische en emotionele dagen. Op 4 mei kondigde de voormalige gouverneur van Katanga zijn stap aan op Twitter, en de volgende dag was zijn huis omsingeld door politie. Katumbi’s arrestatie leek een feit, maar uiteindelijk trok de politie zich terug onder druk van Monuc, de VN-vredesmacht in de Democratische Republiek Congo.

De bewuste verkiezingen zijn gepland op 27 november, maar het is nog maar de vraag of ze überhaupt zullen plaatsvinden. Op dit moment denken maar weinig mensen dat er geloofwaardige verkiezingen kunnen worden georganiseerd. De hoofdreden voor deze scepsis is dat de regering de kiescommissie niet van het benodigde geld voorziet om de verschillende fases van het proces op touw te zetten. Je zou dit kunnen interpreteren als een bewijs van onkunde van de regering, maar in feite komt het neer op een boycot.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid