• Bloomberg
  • Economie
  • Misdaadgolf in Chili door dure avocado

Misdaadgolf in Chili door dure avocado

De vraag van Europese millennials en rijke Chinezen heeft de prijs van de vrucht zo hoog opgedreven dat zelfs misdaadbendes zich erop storten.

De ligging van Chili, ver verwijderd van de handelsroutes en de plekken waarnaar de avocado’s worden geëxporteerd, heeft het land altijd beschermd tegen de misdaadgolf die heel Zuid-Amerika overspoelde – tot nu toe. Dit jaar heeft de vraag van Europese millennials en rijke Chinezen de prijs van avocado’s zo hoog opgedreven dat zelfs Chileense bendes zich erop gestort hebben. De diefstal van het zogenaamde groene goud is big business geworden.

De misdaad heeft zo’n vlucht genomen dat Crescente Molina, die vorig jaar in Centraal-Chili 100.000 kilo avocado’s produceerde, ingrijpende maatregelen heeft moeten treffen. ‘We hebben onze avocadobomen al weggehaald op de plekken die het kwetsbaarst zijn voor diefstal omdat het niet meer rendabel was,’ ook al schieten de prijzen omhoog, vertelde Molina via de telefoon. ‘We hebben ze vervangen door citrusbomen, die niet zo aanlokkelijk zijn voor dieven.’

Avocado’s vormen het hoofdbestanddeel van elke Chileense tafel voor het ontbijt, de lunchsalades en tussendoortjes in de middag. Nu de vraag de pan uit rijst, hebben de effecten van een langdurige droogte in Chili en zware regens in het naburige Peru de prijs van het fruit tot recordhoogten opgestuwd. In de sportschool of op het werk kunnen steelse deals op de informele avocadomarkt worden gesloten omdat mensen ze uit de achterbak van hun eigen auto’s verkopen. Een snelle zoektocht op yapo.cl, Chili’s eBay, levert meer dan honderd verkopers op.

De afgelopen tijd sprongen de prijzen in Chili met negen procent omhoog, en vanaf het begin van het jaar gerekend zelfs met drieëntwintig procent, meldde het Nationale Instituut voor de Statistiek onlangs. Hoewel diefstal altijd heeft bestaan, betreft het niet alleen meer mensen die ’s nachts stiekem de velden opgaan, maar worden kwekers op klaarlichte dag overvallen door georganiseerde gewapende groepen, vertelde Francisco Contardo, hoofd van Chili’s Vereniging van Avocadokwekers. Tijdens het oogstseizoen, van augustus tot februari, werden er tien bendes opgerold en vijftig mensen aangeklaagd wegens diefstal. Nu heeft Chili de avocadopolitie van Mexico en Californiës ‘guac cops’, genoemd naar guacamole, gekopieerd en is de eerste, speciaal op avocado’s geconcentreerde openbare aanklager benoemd om de toenemende diefstal het hoofd te bieden.

De Italiaan

Een van Chili’s geliefdste sandwiches is de Italiaan, een hotdog met ruime hoeveelheden mayonaise, tomaten en avocado – de kleuren van de Italiaanse vlag. In avocado gerolde sushi is ook heel gewild. ‘Toen we klein waren aten we avocado op brood bij het ontbijt en in salades voor de lunch,’ zei Contardo. Nu neemt de vraag nog verder toe. ‘Chilenen weten dat avocado’s niet alleen heel lekker, maar ook erg gezond zijn, dus proberen ze die bij al hun maaltijden te eten.’

Ze bedenken creatieve manieren om van de stijgende prijzen te profiteren. In een campagne van detailhandelreus Ripley Corp SA werd aangeboden om avocado’s te accepteren als betaalmiddel voor sommige van hun producten. Een klant, Camilo Briceno, ging in op hun aanbod en betaalde met 58 kilo avocado’s voor een mobieltje van 475 dollar. Briceno, die avocado’s verkoopt op sociale media, bevestigt dat business booming is. Hij verkoopt wel vijfhonderd kilo per dag aan supermarkten en particulieren, bij wie hij ze thuis aflevert.

‘Avocado’s hebben zich ontwikkeld van een ingrediënt in een salade tot een vrucht die wordt gezien als superfood’

De avocadoprijzen zijn recentelijk zo gestegen vanwege de zware regens in Peru van afgelopen jaar, waardoor er niet genoeg Peruviaanse avocado’s waren om in de winter aan de vraag in Chili te voldoen. En dat kwam nog eens boven op de lange droogten in 2014 en 2015 die telers in streken als Petorca, ten noorden van Santiago, dwongen om wel veertig procent van hun boomgaarden te rooien, zo zegt de Vereniging van Fruitexporteurs. De totale productie in Chili was afgelopen seizoen 225.000 ton, tien procent hoger dan in het vorige seizoen, maar nog steeds lager dan de piek in 2009-2010 van 293.000 ton.

Ook neemt de vraag uit het buitenland aanzienlijk toe. In 2015 exporteerde Chili 48 procent van zijn oogst. Dit jaar was dat 71 procent. ‘Het avocadoseizoen in Chili is voorbij,’ zei Contardo. ‘We leven nu in een tijd van grote schaarste.’

De prijzen gaan waarschijnlijk omlaag als in augustus de oogsten in Chili in augustus beginnen, al wordt het grootste deel aan het buitenland verkocht. Maar op de lange termijn zullen ze weer stijgen.

Hoewel Europa nog steeds Chili’s grootste exportmarkt is – bijna de helft van de landelijke productie werd daar het afgelopen seizoen naartoe verscheept – richten telers hun blik nu ook op China. Zo’n tien procent van de Chileens avocado-export ging afgelopen seizoen naar China nadat lokale telers campagnes hadden gelanceerd om hun product in zes verschillende steden te presenteren.

De kwekersvereniging schat dat de Chinese vraag de komende jaren zo’n 60.000 ton zal bedragen. Ongeveer een derde daarvan zou uit Chili kunnen komen, volgens een publicatie van de World Avocado Association.

‘Avocado’s hebben zich ontwikkeld van een ingrediënt in een salade tot een vrucht die wordt gezien als superfood dankzij zijn kenmerkende voedingswaarde,’ zei Contardo. ‘Nu consumenten zich meer bewust zijn van wat ze eten, is de avocado een waardevol product geworden dat een vaste plek heeft in ieder huishouden.’

Bloomberg
Verenigde Staten | bloomberg.com

Opgericht door Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York. Richt zich op de zakelijke en financiële markt.

Auteurs: Laura Millan Lombrana en Daniela Guzman

Bloomberg
Verenigde Staten | bloomberg.com

Opgericht door Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York. Richt zich op de zakelijke en financiële markt.

Dit artikel van Auteurs: Laura Millan Lombrana en Daniela Guzman verscheen eerder in Bloomberg.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.