Controverse:

Moeten de VS nazaten van slaven compenseren?

© ANP

360 Magazine

| Amsterdam | 30 juni 2023

In de Verenigde Staten sleept de discussie zich voort rond herstelbetalingen aan de nazaten van de slavernij. Aan het woord zijn twee voor- en twee tegenstanders van compensatie. ‘Niets zal ooit opwegen tegen de schade die is aangericht.’

Keuze uit het archief

Op zaterdag 1 juli wordt tijdens Ketikoti de daadwerkelijke afschaffing van de slavernij in Nederland herdacht, 150 jaar geleden. Tijdens de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark willen verschillende actiegroepen met de protestmars ‘Geen heling zonder herstel’ de discussie aanzwengelen over mogelijke herstelbetalingen van Nederlandse nazaten van tot slaaf gemaakten. In de Verenigde Staten is dit debat al langer bezig. Herstelbetalingen zouden een erkenning zijn voor het onrecht dat ook de nazaten van slavernij is aangedaan, stelt schrijver Ta-Nehisi Coates. ‘Zodra u mij een schadevergoeding betaalt, verandert u mij in een slachtoffer, tegen mijn wil’, brengt Coleman Hughes daartegenin.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid