Moeten de VS nazaten van slaven compenseren?

360 Magazine

| Amsterdam | 26 juni 2016

Het onlangs gelanceerde Georgetown Memory Project wil afstammelingen van slaven die in 1838 door de Universiteit van Georgetown werden verkocht, opsporen en vergoeden. Daarmee is de discussie of nazaten van slaven een financiële genoegdoening moeten krijgen weer aangezwengeld.

JA

Om tal van redenen heeft de beweging die schadeloosstelling eist voor de afstammelingen van Afro-Amerikaanse slaven zich niet als een olievlek uitgebreid. Voor de meeste Amerikanen staat slavernij symbool voor een ver verleden dat niets met de huidige tijd te maken heeft. Bankiers, kooplieden en industriëlen hebben allemaal van de slavenhandel geprofiteerd, evenals rederijen die voor de aanvoer van zwarte werkkrachten zorgden. En meer dan tien Amerikaanse universiteiten hebben inmiddels erkend banden met de slavernij te hebben gehad.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid
TIJDELIJKE AANBIEDING
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15
bo pc
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15! Ja, ik steun 360