Mühes misjpooche

Berliner Zeitung

| Berlijn | Ingeborg Ruthe | 11 juni 2019

Andreas Mühe staat erom bekend dat hij zijn foto’s even theatraal als uitdagend in scène zet. Voor de nu lopende tentoonstelling in het Berlijnse museum Hamburger Bahnhof heeft zijn eigen familie in siliconen replica’s opgesteld.

Niet schrikken. De tegen een zwarte achtergrond gefotografeerde siliconen replica’s van de in 2007 overleden acteur Ulrich Mühe zijn shockerend levensecht. Ze maken hem tot een ondode, het lijkt of hij nog leeft. Alsof hij, net als in 1991 in het Deutsche Theater in Hamletmachine van Heiner Müller, zo dadelijk als Shakespeares titelheld een monoloog zal gaan houden. Of alsof hij zojuist in een straat in Oost-Berlijn de deur van een huis achter zich dichttrok, waar hij voor een film de hele nacht op zolder in een afluisterruimte van de Stasi heeft gezeten. De uitzonderlijke Oost-Duitse toneelspeler werd wereldberoemd door zijn tweeslachtige rol in een film die speelde in de laatste jaren van de DDR. Slechts een jaar later overleed de stille antiheld uit Donnersmarcks film Das Leben der Anderen aan maagkanker.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid