Nasser Zefzafi: ‘Eenvoudige mensen zoals wij hebben ook recht op een waardig leven’

© Fadel Senna / AFP

El Mundo

| Madrid | Antonio Sempere | 04 augustus 2021

Nasser Zefzafi werd veroordeeld tot twintig jaar, omdat hij protesteerde tegen de decennialange marginalisering en verwaarlozing van het Rifgebied door de Marokkaanse regering. El Mundo interviewde hem in de gevangenis. De vierde in onze reeks inspirerende persoonlijkheden.

Nasser Zefzafi (geboren in 1978 in Al Hoceima, Marokko) is computertechnicus. Hij verdiende zijn brood met het repareren van mobiele telefoons en computers. Van de ene dag op de andere ontpopte hij zich als de leider van de protesten in de Rifstreek in Noord-Marokko. Hij leidde demonstraties en diende sociale aanklachten in tegen de toestand waar een van de meest achtergebleven gebieden in dit Noord-Afrikaanse land al tientallen jaren onder gebukt gaat. Hij is een van de oprichters van de Hirak, de Riffijnse protestbeweging die in oktober 2016 ontstond na de dood van visverkoper Mohsin Fikri. Toen hij de koopwaar probeerde terug te krijgen die door de politie van Al Hoceima in beslag was genomen, werd hij vermorzeld in een vuilniswagen. 

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid