Nationalistische regering Slowakije wint bij presidentsverkiezingen

© Denes Erdos / AP

BBC

| Londen | Boris van der Spek | 08 april 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» President Rwanda wijst naar westerse wereld bij herdenking genocide

» Tienduizenden Israëliërs de straat op tegen de regering-Netanyahu

Peter Pellegrini wordt de nieuwe president van het land

De nationalistisch-linkse regeringskandidaat Peter Pellegrini heeft de presidentsverkiezingen in Slowakije gewonnen van de liberale, pro-westerse oppositiekandidaat Ivan Korčok. Dat schrijft de BBC. De bondgenoot van de populistische premier Robert Fico kreeg 54 procent van de stemmen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

In zijn overwinningstoespraak in Bratislava beloofde Pellegrini ‘ervoor te zorgen dat Slowakije aan de kant van de vrede blijft en niet aan de kant van de oorlog’. De regering van Fico is al gestopt met het leveren van militaire steun aan Oekraïne. Pellegrini wordt de zesde president van Slowakije en volgt Zuzana Čaputová op, het eerste vrouwelijke staatshoofd van het land.

Čaputová, een fervent voorstander van de strijd van buurland Oekraïne tegen de invasie van Rusland, kondigde afgelopen juni aan dat ze zich niet herkiesbaar zou stellen nadat ze doodsbedreigingen had ontvangen. Critici vrezen dat Slowakije onder Fico zijn pro-westerse koers zal verlaten en de richting van Hongarije zal volgen onder de populistische premier Viktor Orbán.

Recent verschenen