NAVO-lidmaatschap Zweden dichterbij met goedkeuring Turkije

© Necati Savas / EPA

Dagens Nyheter

| Stockholm | Boris van der Spek | 24 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Overheidsfinanciering voor Duitse extreemrechtse partij stopgezet

» Tientallen doden in China door aardverschuiving

Alleen Hongarije moet het lidmaatschap nog ratificeren

Het parlement van Turkije heeft dinsdag met een overweldigende meerderheid ingestemd met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Dat schrijft Dagens Nyheter. Na het besluit van dinsdagavond moet president Recep Tayyip Erdoğan nu het zogenaamde toetredingsprotocol ondertekenen en moet het besluit worden gepubliceerd in het Turkse staatsblad voordat het van kracht wordt.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Door de Turkse goedkeuring is Hongarije het enige NAVO-lid dat de toetreding van Zweden nog moet ratificeren, aangezien ieder NAVO-lid groen licht moet geven voordat het land kan toetreden. Finland sloot zich in april vorig jaar al aan, maar de aanvraag van Zweden was minder eenvoudig.

Erdoğan had de goedkeuring van zijn land onder andere gekoppeld aan de levering van F-16-gevechtsvliegtuigen door de VS. Het Amerikaanse Congres moet de verkoop van straaljagers aan Turkije nog goedkeuren. Daarnaast werd de ratificatie uitgesteld vanwege de vermeende steun van Zweden aan groepen die Ankara als terroristisch beschouwt, zoals de Koerdische PKK.

Lees ook:

Recent verschenen