Nederland en Denemarken leveren definitief geen Leopard 2-tanks aan Oekraïne

© U.S. Army Europe / Visual Information Specialist Markus Rauchenberger / Wikimedia Commons

360 Magazine

| Amsterdam | 15 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Europa stevent af op einde van benzineauto in 2035

» Wordt Moldavië het volgende slachtoffer van Rusland?

Duitsland staat er plotseling behoorlijk alleen voor

‘Diepe scheuren in de Panzer-coalitie’, kopt Die Welt. Volgens het Duitse dagblad gaan de regeringen van Nederland en Denemarken geen Leopard 2-tanks leveren. Premier Mark Rutte zei dat de enige tanks die Nederland in theorie kon leveren, achttien Leopard 2-tanks waren die het land van Duitsland had geleased. Beide landen besloten dat deze tanks niet beschikbaar waren voor Oekraïne. 

De Deense regering, die vierenveertig tanks in haar arsenaal heeft, zei tegen Die Welt dat zij niet zou deelnemen aan de tankcoalitie van Duitsland. Zowel Nederland als Denemarken hebben echter financiële middelen toegezegd voor het opknappen van honderd Leopard 1-tanks in Duitse magazijnen. 

Zo is ‘binnen een paar weken de rol van Duitsland drastisch veranderd’, aldus Die Welt. Voor bondskanselier Olaf Scholz is het altijd belangrijk geweest dat hij genoeg medestanders had als het aankwam op tankleveringen en die dacht hij ook te hebben toen hij eind januari zijn grote Europese Leopard 2-coalitie aankondigde. Berlijn kan echter niet meer in de buurt komen van een alliantie op de oorspronkelijk beoogde schaal.

Lees ook:

Recent verschenen