• Global Voices
  • Azië
  • Vintage speelkaarten werpen licht op de naoorlogse bezetting van Japan

Vintage speelkaarten werpen licht op de naoorlogse bezetting van Japan

Global Voices | Wereldwijd | Nevin Thompson | 14 december 2020

Een toevallige vondst in Japan laat zien hoe kinderen de naoorlogse bezetting van het land hebben ervaren.

In een tweet liet Matt Alt weten dat hij een set karuta (speelkaarten) had ontdekt die stamt uit de tijd van de geallieerde bezetting van Japan, waarschijnlijk net na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelde Global Voices dat hij de set vond toen hij rondneusde op de populaire maandelijkse Kobo-ichi-vlooienmarkt in Kyoto.

De kaarten worden gebruikt voor menko, een traditioneel Japans kaartspel dat vooral door kinderen wordt gespeeld. Centraal in dit dek staat de Amerikaanse soldaat: misschien wel de meest prominente figuur van het dagelijks leven in het vroege naoorlogse Japan.

Alt, oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten, is voormalig presentator van Japanology Plus, dat populaire televisieprogramma’s uitzendt over de Japanse popcultuur. Hij is ook auteur van het onlangs verschenen Pure Invention: How Japan’s Pop Culture Conquered the World, en samen met Hiroko Yoda auteur van een populaire serie boeken over Japanse monsters, genaamd Yokai Attack!. Ook hebben Yoda en Alt onlangs meer dan 12.000 pagina’s vertaald uit Doraemon, een van de meest geliefde mangaseries van Japan.

Op sommige kaarten stonden opmerkelijke pictogrammen die voor iedereen op de wereld herkenbaar zijn

Na de nederlaag van het land in augustus 1945 werd Japan tot 1952 bezet en bestuurd door geallieerde troepen (de eilanden van Okinawa zouden tot 1972 door Amerikaanse troepen worden bestuurd). Het Amerikaanse leger speelde een prominente rol tijdens deze bezetting.

‘Het is met de kinderen van een ander land dat de Amerikaanse soldaat voor het eerst vrienden maakt.’ Een Amerikaanse soldaat deelt snoep uit aan Japanse kinderen aan het begin van de geallieerde bezetting van Japan. Screenshot van Japan: Our Far East Partner Department of Defense. Audiovisueel centrum van het Amerikaanse leger (ca. 1974 – 15/05/1984). Openbaar domein, op YouTube geplaatst door Nuclear Vault.

Hoewel de bezettingstroepen aanvankelijk tot doel hadden Japan te demilitariseren, werden ze vanwege verwoestingen, hongersnood en sociale onrust in het land al snel natiebouwers. In een door oorlog verwoest land boden Amerikaanse soldaten chocolade en snoep uit en werden ze een alomtegenwoordig onderdeel van het lokale leven. Ze regelden het verkeer, hielden de wacht buiten openbare gebouwen en deelden noodhulp uit.

Dat is waarschijnlijk de reden waarom de bezettingsmacht in dit kaartspel voor kinderen voorkomt, aldus Alt.


Op sommige kaarten stonden opmerkelijke pictogrammen die voor iedereen op de wereld herkenbaar zijn:

Vertaling van tekst op kaart: ‘Waterstofbom’

Nintendo

Karuta-kaartspellen hebben een eeuwenoude geschiedenis in Japan. Ook de Japanse gamegigant Nintendo is oorspronkelijk ontstaan uit kaartspellen voor kinderen. Tarin Clanuwat, een onderzoeker en computerwetenschapper gespecialiseerd in karakterherkenning, machine learning en Japanse literatuur (en beter bekend als @tkasasagi op Twitter), plaatste naar aanleiding van Alts bericht een reeks tweets over de geschiedenis van Nintendo en speelkaarten:

In een museum in de voormalige Mitsuke School in Iwata, in de prefectuur Shizuoka, is een uitgebreide collectie van dit soort kaartspellen te vinden.

Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 is jarig en trakteert!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 3 maanden gratis toegang tot 360 online.