Nieuwe slavernij in Italiaanse haute couture

La Repubblica

| Rome | 22 januari 2020

In Melito ontdekte de Napolitaanse politie een ondergronds atelier waarin 43 werknemers opgesloten zaten. Volgens de ondergedoken journalist Roberto Saviano een wijdverbreide praktijk in het zuiden van Italië: grote merken die arbeidsomstandigheden aan hun laars lappen.

Chinese arbeiders in een in beslag genomen illegale textielfabriek in Prato, in de buurt van Florence.  © Fabrizio Giovannozzi /  AP Photo
Chinese arbeiders in een in beslag genomen illegale textielfabriek in Prato, in de buurt van Florence. © Fabrizio Giovannozzi / AP Photo

Italië heeft haar hoge niveau in de mode te danken aan een traditie van slavenarbeid in schimmige industriezones die zeker vijftig jaar teruggaat. Zwart, en onder vaak onmenselijke omstandigheden, worden daar pakken, jurken, schoenen en riemen gemaakt: producten voor de haute couture. Dat is de realiteit in Italië. Hoe die realiteit er precies uitziet, ontdekte ik toen ik deze illegale ateliers van binnenuit bestudeerde. Elk gesprek hierover met vakbondsmensen of arbeiders werd steevast afgesloten met de verzuchting ‘Dat is de realiteit in Italië’! De Italiaanse realiteit, zo leerde ik, is dat iedereen ervan weet, de bewijzen voor het oprapen liggen en het desalniettemin niet openlijk gezegd mag worden. Wil iemand het aan de kaak stellen, dan gaan de bewijzen en de getuigen bij een rechtszaak in rook op. Erger nog, het schaadt vooral de mensen van wie misbruik wordt gemaakt.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid