Oekraïens graan: Turks voorstel stuit op bezwaren van Kyiv en Moskou

© Polina Rytova / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 09 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: wegwerpplastic vanaf 2032 verboden

» Biden belooft economische hulp en ‘ambitieuze acties’ voor Latijns-Amerika

Graanexport Oekraïne blijft geblokkeerd

De gesprekken tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Cavusoglu over veilige zeecorridors voor Oekraïens graan, zijn woensdag in Ankara zonder ‘noemenswaardige doorbraak’ beëindigd, meldt The Wall Street Journal. Op verzoek van de VN heeft Turkije aangeboden de zeekonvooien uit Oekraïense havens te begeleiden, ondanks de aanwezigheid van mijnen.

Door de Russische invasie is een groot deel van de Oekraïense graanexport stil te komen liggen en zijn de voedselprijzen wereldwijd opgedreven, waardoor armere landen die afhankelijk zijn van geïmporteerd graan, vooral in het Midden-Oosten en Afrika, onder druk komen te staan.

Het Kremlin eiste dat de westerse sancties werden opgeheven voordat Rusland de graantransporten vrije doorgang zou verlenen. De Oekraïense regering hekelde de onredelijke Russische eisen, waaronder de controle van schepen door het Russische leger. ‘Er staat veel op het spel’, aangezien ‘Oekraïens graan een belangrijk deel van de wereldwijde voedselvoorziening uitmaakt’, schrijft The Wall Street Journal.

Lees ook:

Recent verschenen