Oekraïne: verhalen over Russische martelingen duiken op in bevrijde gebieden

© Metin Aktas / Anadolu Agency

360 Magazine

| Amsterdam | 14 september 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Aandeelhouders Twitter stemmen massaal voor overnameplan Musk

» Twaalf Syrische vluchtelingen, waaronder kinderen, overleden op Middellandse Zee

Gevangen werden gemarteld met elektroschokken

In het noordoosten van Oekraïne heeft het leger van het land tijdens een tegenoffensief grote delen van het grondgebied heroverd en de Russische troepen verdreven. ‘Maar in de pas bevrijde gebieden zijn opluchting en verdriet met elkaar verweven, nu er berichten verschijnen over martelingen en moorden tijdens de lange maanden van Russische bezetting’, schrijft BBC.

Artem, die in de stad Balaklia in de regio Charkiv woont, vertelde BBC dat hij meer dan veertig dagen door de Russen werd vastgehouden en gemarteld met elektroschokken. Op het plaatselijke politiebureau werden volgens Artem meerdere gevangen gemarteld, waaronder vrouwen. Ook Tatiana, een schooldirecteur in de stad, werd vastgehouden door de Russen en verklaarde dat ze geschreeuw in de andere cellen kon horen. Volgens de Oekraïense politie werden acht mensen opgesloten in cellen die bedoeld waren voor twee personen.

‘In een nabijgelegen dorp werd ons de grote schade aan de school getoond. De plaatselijke autoriteiten zeiden dat dit een van de laatste vernielingen was voordat de Russen werden verdreven’, citeert de Britse omroep. Balaklia werd op 8 september na meer dan zes maanden bezetting bevrijd.

Lees ook:

Recent verschenen