Olivier Roy: Jihadisme beperkt zich tot één generatie

Le Monde

| Parijs | Olivier Roy | 02 december 2015

De Franse islamspecialist Olivier Roy schreef een baanbrekend stuk over jihadisten. Volgens hem betreft het een specifieke groep: migrantenkinderen van de tweede generatie en bekeerlingen. ‘Het gaat niet om de radicalisering van de islam, maar om de islamisering van het radicalisme.’

Frankrijk is in oorlog! Misschien wel. Maar tegen wie of wat? IS stuurt heus geen Syrische aanslagplegers naar Frankrijk om te voorkomen dat de Franse regering hen bombardeert. IS put uit een reservoir van geradicaliseerde jonge Fransen die zich, wat er ook in het Midden-Oosten gebeurt, al van onze maatschappij hebben afgekeerd en op zoek zijn naar een doel, een etiket, een groots verhaal waar ze de bloederige handtekening van hun persoonlijke opstand onder kunnen zetten. Het uitroeien van IS zal niets aan deze opstand veranderen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid