Onderzoek: mens is in staat om gebarentaal van apen te lezen

© Margaux Ansel / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 08 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Tijd dringt voor reddingsacties in Turkije en Syrië, dodental blijft oplopen

» Biden benadrukt resultaten in State of the Union-toespraak

Gebarentaal van chimpansees is begrijpelijk voor mensen

De mens blijkt behoorlijk vaardig te zijn in het ‘lezen’ van het repertoire van gebaren dat veel apen gebruiken: in ruim 50 procent van de gevallen waren mensen in staat de betekenis van de gebaren correct te interpreteren. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij meer dan 5500 deelnemers werden ondervraagd, bericht Vice. Het resultaat doet vermoeden dat onze eigen voorouders op soortgelijke wijze communiceerden, voordat onze moderne complexe taal ontstond. 

Bewegingen van chimpansees en bonobo’s laten zich vertalen in boodschappen als ‘raak me aan’, ‘spring op mijn rug’ of ‘laten we vriendelijk doen’. Het zette primatologen Kirsty Graham en Catherine Hobaiter van de Universiteit van St Andrews in Schotland aan het denken over de rol die deze gebarentaal kan spelen bij het ontrafelen van de oorsprong van de menselijke taal.

Om deze vraag te onderzoeken, vroeg het duo aan 5656 mensen om een online spel te spelen dat testte of deelnemers de gebaren van niet-menselijke apen in een reeks video’s konden interpreteren. De korte quiz test ‘de hypothese dat taalcompetente volwassen mensen nog steeds toegang hebben tot “familietypische” mensapengebaren’, aldus een studie die onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift PLoS Biology.

Lees ook:

Recent verschenen