Forbes
| New Jersey | Marc van Rijswijk | 28 mei 2025Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:
» Mexico zet zich in voor de overleving van de axolotl
» Mexico klaagt Google aan om de naamswijziging van de Golf van Mexico
Ondanks de verliezen weet Rusland zijn leger op peil te houden
Russische troepen slaagden er in april in ongeveer 68 vierkante kilometer van Oekraïne te veroveren, ten koste van 4800 voertuigen en meer dan 36.600 doden en gewonden. Dat beweert een statisticus die vooral gegevens verzamelt van officiële Oekraïense bronnen. In dezelfde maand waren de Oekraïense verliezen ‘minimaal’, concludeert analist Konrad Muzyka van Rochan Consulting in Polen.
Van het totale Oekraïense grondgebied is 19 procent onder Russische bezetting. Met het huidige tempo en slachtofferaantal zouden de Russen de rest van Oekraïne pas in het jaar 2256 veroveren ten koste van 101 miljoen slachtoffers, aldus Forbes. De huidige bevolking van Rusland bedraagt 144 miljoen.

Bizar genoeg hebben de duizelingwekkende verliezen aan mensen en uitrusting het Russische leger in Oekraïne nog niet lamgelegd. Het Kremlin rust zijn troepen uit met duizenden civiele voertuigen, waaronder scooters, compacte auto’s en zelfs minstens één bus. Ondertussen rekruteert het 30.000 troepen per maand, vertelt generaal Christopher Cavoli, commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa. Omdat veel gewonden uiteindelijk terugkeren naar de frontlinie, rekruteren de Russische strijdkrachten elke maand meer mensen dan ze verliezen.
Als gevolg hiervan groeit de Russische troepenmacht in Oekraïne. Er zijn nu maar liefst 600.000 manschappen, ‘het hoogste niveau in de loop van de oorlog en bijna twee keer zo veel als de aanvankelijke invasiemacht’ in februari 2022, aldus Cavoli.
Dat het Kremlin erin geslaagd is zijn wervingscampagne vol te houden en zelfs uit te breiden, heeft met twee dingen te maken: geld en moreel. Recordaantallen rekruten worden ‘aangedreven door hoge inschrijfbonussen en de speculatie dat de oorlog snel voorbij zal zijn’, legt Janis Kluge uit, interim-hoofd van de afdeling Oost-Europa en Eurazië aan het Duitse Instituut voor Internationale en Veiligheidszaken.