Onderzoek naar corruptie in Europees Parlement

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 12 december 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Mediamagnaat Jimmy Lai krijgt bijna zes jaar

» Winnaars Nobelprijs krijgen prijs uitgereikt

Een vicevoorzitter van het parlement is gearresteerd

Brussel is in de ban van een grootschalig anticorruptieonderzoek rond het Europees Parlement. Vrijdag bracht het Belgische Knack.be als eerste het nieuws naar buiten dat er bij zestien medewerkers van het Europees Parlement huiszoekingen waren gedaan, waaronder bij Eva Kaili, een van de vicevoorzitters van het parlement. Zij werd later ook daadwerkelijk gearresteerd.

De corruptiezaak draait om omkoping door een “Golfstaat”, waarbij het volgens verschillende media om Qatar gaat. Dit land zou met grote geldbedragen en geschenken hebben geprobeerd invloed te kopen in het parlement. Zo zou bij Kaili thuis voor 600.000 euro aan contant geld in plastic zakken zijn gevonden. Zij is geroyeerd en geschorst als vicevoorzitter.

Marokko wordt echter ook genoemd als land dat heeft geprobeerd invloed te kopen. Kopstuk in dit schandaal is de voormalige Europarlementariër Pier Antonio Panzeri, die net als zijn vrouw en dochter is aangehouden. Zij zouden geschenken en geld hebben ontvangen en er zou zelfs een villa voor hen gebouwd worden, in ruil voor beïnvloeding van besluiten binnen het parlement.

Lees ook:

Recent verschenen