Onderzoek: Slechte slaap belemmert pogingen om gewichtsverlies te behouden

© Abdülkadir Vardi / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 09 mei 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Eerste zwarte en openlijk lesbische woordvoerder in Witte Huis

» Paus Franciscus vergelijkt Oekraïne met Rwanda

Slaaptekort oorzaak van veel fysieke problemen

Slechte slaap kan pogingen om gewichtsverlies te behouden ondermijnen. Dat wijst onderzoek dat The Guardian aanhaalt uit. Miljoenen mensen met overgewicht of obesitas slagen er elk jaar in om gewicht te verliezen. Maar velen hebben daarna moeite om de kilo’s niet langzaam terug te laten kruipen. De resultaten van een gerandomiseerd onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Universiteit van Kopenhagen en gepresenteerd op het Europees Congres over Obesitas, wijzen erop dat een beter en langer slaappatroon kan helpen om het gewicht voorgoed te laten verdwijnen.

Niet genoeg slaap wordt ook in verband gebracht met diabetes, ontstekingen en hartziekten

Het is bekend dat te weinig slaap of slaap van slechte kwaliteit het risico op een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en de vorming van vetafzettingen in de slagaders verhoogt. Niet genoeg slaap wordt ook in verband gebracht met diabetes, ontstekingen en hartziekten. Wetenschappers raken er steeds meer van overtuigd dat een slechte nachtrust kan bijdragen aan gewichtstoename na gewichtsverlies.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat meer dan een derde van de volwassenen in het VK en de VS niet genoeg slaap krijgen, wat grotendeels te wijten is aan een groot aantal factoren in het moderne leven, waaronder stress, computers en het vervagen van de grenzen tussen werk en privéleven.

Lees ook:

Recent verschenen