Oor-aan-oorracen in Olympische Spelen in Alaska

Onder: Vanessa Tahbone uit Nome, Alaska trekt een gek gezicht tijdens het onderdeel ear pull tegen Nicole Colbert uit Napakiak op de 49e jaarlijkse World Eskimo-Indian Olympics 2010 Games. © AP Photo / Fairbanks Daily News-Miner / Eric Engman

Smithsonian Magazine

| Washington, D.C. | Jennifer Nalewicki | 03 november 2022

Bij de World Eskimo-Indian Olympics in Fairbanks strijden atleten tegen elkaar op onderdelen als de blanket toss, knuckle hop en ear pull. Alle onderdelen zijn gebaseerd op overlevingstechnieken van hun voorouders.

Elke zomer vindt in Fairbanks in Alaska een van de belangrijkste culturele evenementen voor de inheemse bevolking van Alaska plaats: de World Eskimo-Indian Olympics (WEIO). Sinds 1961 komen inheemse atleten op het vierdaagse evenement af, niet alleen vanuit de verste uithoeken van de staat, maar van over de hele wereld. Ze kunnen er deelnemen aan een groot aantal verschillende onderdelen, die allemaal gebaseerd zijn op overlevingstechnieken en culturele praktijken die al generaties lang van groot belang zijn in hun gemeenschappen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid